Ledy v Arktidě prý budou za 20 až 30 let zcela roztávat

Londýn - Ledový krunýř Arktidy už za 20 až 30 let vždy v létě zcela zmizí. Tvrdí to britští vědci, kteří vycházejí z údajů polární expedice ze začátku letošního roku. Podle nich bude u Arktidy možné přibližně za deset let bez problémů přeplout v letních měsících moře. To je dosud pokryté silnou vrstvou ledu. Odborníci předpokládají, že za ztenčování arktického ledovce mohou klimatické změny.

Tříčlenný tým pod vedením uznávaného polárníka Pena Hadowa zkoumal arktické ledy v první polovině roku po dobu 73 dní, během nichž prý urazil 450 kilometrů a nasbíral tisíce údajů. Cílem bylo změřit v zimě tloušťku ledového krunýře k upřesnění předpovědí jeho tání.

Naměřená průměrná tloušťka ledu byla 1,8 metru. „Tloušťka 1,8 metru je charakteristická pro led, který se vytvořil v průběhu roku a který je v létě méně odolný. Přitom led nahromaděný za několik let se stále rychleji smršťuje. To je konkrétní příklad, jak působí klimatické oteplování,“ řekl vědec Peter Wadhams.

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)

Poznatky britské expedice ukazují, že ledová krusta Arktidy taje rychleji, než se předpokládalo, uvedl Martin Sommerkorn ze Světového fondu na ochranu přírody (WWF), který expedici podporoval. V důsledku tání ledů podle něj mizí fauna, zvyšuje se hladina oceánů a mění se ovzduší a mořské proudy. Uvolňuje se přitom podle něj ale i hodně plynů se skleníkovým efektem, které způsobují oteplování klimatu. Trvale zamrzlé arktické ledy totiž obsahují dvakrát více oxidu uhličitého než atmosféra a zamrzlá mořská dna Arktidy ho obsahují více než veškeré světové zásoby uhlí, ropy a plynu dohromady, vysvětlil představitel WWF.

Podle satelitních měření se tamní ledový příkrov v posledních letech postupně vytrácí a ubývá na síle. Britská expedice měla přinést konkrétní čísla z terénu, jak moc se jeho vrstva ztenčila. Na cestě se musela vyrovnat nejen s teplotami až minus 50 stupňů Celsia, ale i s prasklinami v ledu. K jejich překonávání měla speciální obleky na plavání v ledové vodě.

Britská Expedice měřila tání ledovců
Zdroj: ČT24