V Novém Jičíně léčí rakovinu prostaty radioaktivními zrnky jódu

Nový Jičín - Pracovníci onkologického centra v Novém Jičíně používají k léčbě rakoviny prostaty radioaktivní zrnka jódu. Tuto metodu, která se nazývá permanentní brachyterapie, začali lékaři využívat jako první v republice. „Je to metoda, která je vhodná jen u časných stádií rakoviny prostaty a její úspěšnost je téměř 90 procent,“ řekla primářka onkologického centra v Novém Jičíně Renata Soumarová.

„Technika provedení vypadá tak, že pod kontrolou ultrazvuku, který je zaveden do rekta, se přes hráz vkládají duté jehly s radioaktivními zrnky jódu přímo do prostaty,“ vysvětlila Soumarová s tím, že zrnka vypadají jako tří až čtyřmilimetrové válečky. „Takto se do prostaty, podle její velikosti, vpraví příslušný počet zrnek tak, abychom ozářili co nejlépe celou prostatu a šetřili okolní zdravé tkáně,“ dodala lékařka.

Podle Soumarové je největší výhodou tohoto výkonu rychlost. „Pacient přijde jeden den před vlastním výkonem do nemocnice, pak se provádí aplikace, která trvá dvě hodiny a následující den odchází domů,“ řekla onkoložka. „Není tam tedy žádná izolace, žádné omezení pacientova pohybu, což je dáno tím, že zrnka jódu mají velmi nízkou aktivitu a září prakticky jen v prostatě,“ přiblížila.

Rozhovor s lékařkou Renatou Soumarovou (zdroj: ČT24)

Metoda se používá i u nádoru prsu, kde se takto ozařuje lůžko po odstranění nádoru. Rakovinou prostaty ročně onemocní 4500 mužů. „Samozřejmě ne všichni jsou pro tento způsob léčby vhodní. Část z nich například přijde s pokročilým onemocněním,“ zakončila Soumarová.