Screening pomáhá v boji proti rakovině děložního čípku

Praha - Česká republika se v Evropě řadí k zemím s vysokým výskytem rakoviny děložního čípku. Tuzemští lékaři ročně odhalí toto onemocnění u víc než tisícovky žen, a proto je velice důležitá prevence. Na semináři odborníků vyzvala k vakcinaci žen nepřímo českou vládu i bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová. Na rakovinu děložního čípku zemře v Česku každých dvacet hodin jedna žena, ročně jich je čtyři sta. Alarmující počet úmrtí má nyní snížit plošné vyšetřování - tzv. screening.

Strašákem všech žen je tzv. papilomavirus. Když infikuje jejich děložní hrdlo, může i po víc než deseti letech vybujet v nebezpečný nádor. České ženy napadá dvakrát víc než ty v západní Evropě - v těle ho má až 80 % dospělých.

Nejrizikovější skupinou jsou ty, které začínají brzy se sexuálním životem, střídají partnery nebo kouří. Virus ale útočí i na matky s vyšším počtem porodů. Zabránit mu přitom můžou preventivní návštěvy u gynekologa. Podle Lukáše Roba z gynekologicko-porodnické kliniky v Motole jsou největší problémovou skupinou ženy mezi pětatřicátým a pětapadesátým rokem.

Od loňského roku byl v Česku zaveden tzv. screening. Jedná se o plošné vyšetřování této choroby v gynekologických ordinacích, které hradí pojišťovny. „Pomocí screeningu lze snížit počet nádorů alespoň o 80 %,“ tvrdí předseda České gynekologické a porodnické společnosti Vladimír Dvořák.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)

Proti nákaze papilomaviry je od roku 2006 možné se nechat očkovat. Důležité je to hlavně pro teenagery. Prevenci rakoviny děložního čípku celosvětově podporuje i bývalá ministryně zahraničí USA Madeleine Albrightová.  „Všechny se bojíme rakoviny. Zdá se mi hrozně důležité s tím něco dělat,“ řekla Čechoameričanka. Světová zdravotnická organizace doporučuje zařadit očkování do povinných, jako je např. černý kašel nebo tyfus.

Vydáno pod