Němečtí vědci sestrojili zařízení, které umožňuje ovládat počítač pomocí myšlenek

Praha - Výzkumníci z berlínské Technické univerzity ve spolupráci se společností Siemens sestrojili zařízení, které uživateli umožňuje ovládat počítač prostřednictvím myšlenek. A i když má zařízení do komerčního využití ještě daleko, už nyní se o něj zajímá herní průmysl. Němečtí odborníci založili svůj výzkum na sledování aktivit mozku a na použití oční kamery, která sleduje a zaznamenává veškeré pohyby očí uživatele. Systém je schopen rozeznat aktivitu určitých částí mozku uživatele a rovněž přesně analyzuje, kam se člověk na obrazovce dívá.

Z pohledu uživatele to vypadá tak, že se zaměří na určitý bod na obrazovce, například na ovládací tlačítko. Oční kamera okamžitě zaznamená, že se tak stalo. Uživatel se poté soustředí na předem daný myšlenkový příkaz, například na stisknutí tlačítka. Systém pak identifikuje aktivitu v příslušné části mozku a propojí oba vstupy, čímž stiskne požadované tlačítko.

I přes velké pokroky je ale výzkum podle zástupců firmy teprve v počátcích a vědce čeká ještě velmi dlouhá cesta ke komerčnímu využití. Pro fungování zařízení je potřeba velké množství elektrod, které jsou pomocí vodivého gelu připojeny přímo na pokožku hlavy, a především je nutné správně určit a nastavit význam jednotlivých signálů. 

Vydáno pod