Finance pro vědu jsou likvidační, varuje Akademie věd

Praha - Učená společnost České republiky, která sdružuje přední české vědce, protestuje proti způsobu financování výzkumu a vývoje, který navrhla vládní Rada pro výzkum a vývoj. Ve stanovisku podepsaném předsedkyní společnosti Helenou Illnerovou se uvádí, že rozpočet je neprůhledný, snižuje dramaticky institucionální financování Akademie věd a mohl by vést až k jejímu zániku. Její předseda Jiří Drahoš označil krácení dotací pro tuto největší výzkumnou instituci v zemi za likvidační.

Učená společnost naléhavě žádá vládu a parlament, aby situaci změnily. Ministerstvo financí chce navíc navrhnout zmrazení výdajů na vědu na letošní úrovni v příštích třech letech. To se nelíbí ani vládní radě a požádala kabinet, aby na to nepřistupoval. Jinak se však rada ke stanovisku učené společnosti ani Akademie věd nechce vyjadřovat.

Předseda Akademie věd: Nejspíš nás čeká propouštění

Právě největší česká vědecká instituce bije před vládními plány na poplach. Výdaje akademie mají podle Drahoše z nynějších zhruba pěti miliard korun v příštím roce klesnout téměř o tři čtvrtě miliardy. Akademie tak bude muset omezit vědecké aktivity a zřejmě i propouštět. Pokud by restrikce pokračovaly i v dalších letech, pak by byl pokles těchto výdajů v řádu miliard korun, a to už by vedlo k masivnímu propouštění, uvedl.

Drahoš zároveň odmítl diskutovanou možnost ústav úplně zrušit a vědu pěstovat jen při univerzitách, jako je tomu v západních zemích. Illnerová podotkla, že tam také stát poskytuje vědeckému výzkumu podstatně větší finanční prostředky.

Investice do české vědy stále zaostávají za Evropou

Stát letos investoval do výzkumu a vývoje 24,83 miliardy korun. V letech 2010 a 2011 bývalá vláda počítala s dalším růstem výdajů, a to na 26,78 a 28,92 miliardy korun. Výdaje na výzkum a vývoj v Česku v posledních letech sice rostly, stále však zaostávaly za průměrem EU. Nejlépe je na tom v Evropě Finsko, kde tyto výdaje dosáhly 3,48 procenta HDP. Cílem EU bylo dosáhnout do roku 2010 zvýšení všech výdajů na vědu a výzkum na tři procenta HDP, z toho dvě procenta ze soukromé sféry.

  • Jiří Drahoš a Václav Pačes autor: Zbyněk Stanislav, zdroj: ČTK http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/8/756/75510.jpg
  • Zkumavky zdroj: Wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/290/28910.jpg