Akční videohry pomáhají lépe vnímat kontrasty

Paříž - Akčním počítačovým hrám je někdy přičítáno, že poškozují zrak, ve skutečnosti však zlepšují vnímání kontrastů, což je nezbytné hlavně pro řízení s omezenou viditelností, například v noci, nebo pro čtení. Tvrdí to američtí vědci z Rochesterské univerzity ve zprávě, kterou v nejnovějším vydání zveřejnil mezinárodní odborný týdeník Nature Neuroscience.

Tým americké univerzity ve státě New York nejprve studoval zkušené hráče akčních videoher, které porovnával se skupinou hrající jiné hry. Hráči z první skupiny měli podle vědců lepší vnímavost kontrastů než hráči z druhé skupiny.

Pro potvrzení těchto výsledků se poté skupina hráčů, která se nevěnovala akčním videohrám, rozdělila na dvě menší skupiny. Obě skupiny dostaly za úkol trénovat nově zadané hry po dobu 50 hodin v období až devíti týdnů, přičemž jedna skupina trénovala akční hry a jedna hry jiné. Hráči první skupiny zlepšili své vnímání kontrastů o 43 procent, u ostatních se toto vnímání vůbec nezlepšilo.

Počítačové obrazovky nutně očím neškodí

V zásadě je možné schopnost rozlišovat kontrasty zlepšit jen chirurgicky, brýlemi nebo kontaktními čočkami. Ale ukazuje se, že zde mají vliv i neurologické faktory a že se tedy citlivost na kontrasty může zlepšovat i jinak.

„Obecně vzato, naše výsledky ukazují, že čas strávený před počítačovou obrazovkou nemusí nutně škodit očím… Trénování videoher by se naopak mohlo stát užitečným doplňkem ke klasickým technikám pro korekci zraku,“ tvrdí autoři zprávy.