Raketoplán Discovery stále na Zemi. Unikl kapalný vodík

Mys Canaveral - Start raketoplánu Discovery k Mezinárodní vesmírné stanici ISS byl dnes několik hodin před plánovaným zážehem motorů opět odložen na neurčito. Oznámil to americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) krátce poté, co byl při plnění vnější nádrže raketoplánu palivem zjištěn únik kapalného vodíku. Jedná se již o pátý odklad tohoto letu, původně měl odstartovat už 12. února.

Discovery má na ISS dopravit poslední sadu solárních panelů, nezbytných pro zásobování stanice dostatečným množstvím energie, až bude dobudována a v plném vědeckém provozu. Po několikrát opakovaných odkladech měl odstartovat z Kennedyho mysu na Floridě v 2:20 středoevropského času. Předpovědi počasí byly dobré, bylo jasno a měsíc v úplňku. Na palubě raketoplánu mělo na ISS cestovat sedm kosmonautů, mezi nimi jeden Japonec.

Je pravděpodobné, že příští plánovaný start raketoplánu bude určen až na duben; pokud totiž Discovery neodstartuje nejpozději do 14. března, musí umožnit let ruské lodi Sojuz plánovaný na konec tohoto měsíce. Sojuz má na ISS dopravit nové členy posádky stanice a vesmírného turistu Charlese Simoniyho.

Technické problémy, se kterými se Discovery potýká, bohužel nejsou neobvyklé. Došlo již k opravě ventilů, které udržují tlak v palivových nádržích.

Let Discovery k ISS měl být první z pěti misí amerických raketoplánů, které jsou na letošek naplánovány. NASA zbývá ještě devět letů raketoplánů, než je v roce 2010 pošle do výslužby. Osm misí má pomoci s budováním orbitální stanice, jedna zamíří k Hubbleovu teleskopu.