Bude kardiaky léčit kapří maso?

Vodňany - Jihočeští vědci přicházejí s jedinečným projektem. Vylepší kapří maso a ověří jeho účinky. Ryby budou krmit speciální směsí, maso by pak mělo mít ideální poměr cenných látek. První strávníci budou pacienti s nemocným srdcem v poděbradských lázních. Je to ve světě první takto rozsáhlý výzkum zaměřený na kapra.

Jednotlivé porce se budou podávat ve formě filetů, tedy masa zbaveného kostí. Kuchaři je podusí, případně upraví na kvalitním rostlinném oleji. Špatnou přípravou by mohlo dojít ke znehodnocení masa, proto bude velmi důležitá, jak zdůraznil zástupce ředitele Výzkumného ústavu rybářského a hydrobiologického ve Vodňanech Pavel Kozák.

120 pacientů s operovaným srdcem bude dostávat kapří maso na stůl třikrát týdně po dobu téměř dvou měsíců. Lékaři pak budou ověřovat jeho účinky. Pavel Kozák upřesnil, že pacienti budou z řad dobrovolníků. Prospěšnost rybího masa odborníci prokázali už před desetiletími, teď však chtějí u jihočeských kaprů ještě zvýšit obsah takzvaných omega 3 mastných kyselin.

Ty jsou unikátním nástrojem pro prevenci a léčbu srdečních chorob, jak informoval vědec specializující se na výzkum kvality rybího masa Jan Mráz. Projekt potrvá tři roky. V devíti rybnících ve Vodňanech začnou rybáři kapry přikrmovat speciální směsí. Její obilný základ vylepší řepkový a lněný olej. Vědci, kteří se dlouhodobě zabývají genetikou, pro výzkum vybrali ideální křížence z jihočeských vod.

Podle třeboňských rybářů se kapr na českých stolech objevuje stále méně. Ředitel Rybářství Třeboň Jan Hůda se nechal slyšet, že například jeho rybářství má velkou snahu naučit Čechy jíst ryby. Ve srovnání s okolními státy je v Česku roční spotřeba ryb stále nízká - na jednoho obyvatele pouhých pět kilogramů.