Vědci našli novou látku vedoucí k „sebevraždě“ buněk

Praha - Tým Michala Dvořáka z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd objevil novou látku, která vyvolává "sebevraždu" nádorových buněk. Mohla by v budoucnu vylepšit metodu takzvaného fotodynamického efektu, která se užívá k léčbě rakoviny. Na objevu Dvořák spolupracoval s kolegy z Vysoké školy chemicko-technologické a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Fotodynamický efekt je jednou z perspektivních metod léčby nádorových onemocnění. Podle Jarmily Králové z Ústavu molekulární genetiky jde o léčebnou metodu, která se už v některých zemích užívá. Podle Dvořáka je vhodná k léčbě snadno přístupných nádorů na povrchu těla nebo v tělních dutinách. Nevhodná je například k léčbě leukémie.

Při této léčebné metodě se zabíjejí nádorové buňky osvitem vhodné vlnové délky. Využívají se k tomu chemické látky, takzvané fotosenzitizéry, které jsou přednostně pohlcovány nádorovými, a nikoli normálními buňkami.

Po osvícení laserovým světlem určité vlnové délky se fotosenzitizéry aktivují, a vzniknou tak reaktivní látky, které spouštějí buněčný mechanismus vedoucí k „sebevraždě“, to znamená k programované buněčné smrti. 

Čeští vědci zjistili, že nové deriváty porfirinu fungují jako velmi účinné fotosenzitizéry, které po ozáření světlem vyvolávají u různých druhů nádorových buněk programovanou smrt. Jejich účinnost v laboratorních podmínkách u tkáňových kultur a u myší byla vyšší než u látek dosud používaných pro tento druh léčby v klinické praxi.