Tým britských vědců: Do tří let postavíme nejrychlejší auto světa

Londýn - Britští vědci staví nejrychlejší auto světa a jako metu si stanovili rychlost 1600 kilometrů za hodinu. Magickou hranici 1000 mil by měl vylepšený nadzvukový vůz překonat už v roce 2011.

Před jedenácti lety přepsal bývalý pilot Andy Green dějiny, když jako první člověk na světě usedl za volant auta a řítil se nevadskou pouští rychleji než zvuk. Nyní chce stejný britský tým měnit historické tabulky podruhé. Sestavuje nový tryskový vůz, s nímž hodlá prolomit hranici 1000 mil za hodinu. 

„Je to naprosto fantastická práce. Na karoserii bude působit tlak vzduchu, jehož měrná hmotnost přesáhne 12 tun na metr čtvereční. Kola i kapota musí být z prvotřídního titanu, aby se vůz neroztrhl. Tohle auto bude výsledkem těch úplně nejmodernějších technologií,“ vysvětluje vedoucí projektu Bloodhound Richard Noble.

Prototyp Bloodhound bude vážit skoro 6,5 tuny a měřit necelých 13 metrů. Stroj budou pohánět dva motory - jeden raketový a jeden tryskový, jenž se používá ve stíhačkách Typhoon-Eurofighter. Z nuly na 1600 kilometrů se auto rozjede za pouhých 40 sekund. Připravovaný nadzvukový vůz by se měl pohybovat rychleji než kulka vystřelená z pistole. „Je to obrovská výzva. Riziko není malé, ale nejde jen o překonání rekordu. Tento projekt přitáhne zájem dětí o vědu a bude inspirovat další generace inženýrů,“ doufá Green.

Celý projekt vyjde asi na 325 miliónů korun. Nápad sice vyšel z iniciativy britského ministra pro vědu, jeho uskutečnění se ale zaplatí jen ze soukromých peněz. Na návrhu stroje už technici pracují 18 měsíců. Úspěšný pokus o překonání rychlostního rekordu má podle nich proběhnout v roce 2011.