Indie vyslala k Měsíci svoji první sondu

Andhra Pradeš (Indie) - Indie dnes vyslala k Měsíci svou první vesmírnou misi. Družice s názvem Čandrájan-1 startovala úspěšně z indického kosmického střediska Šríharikota na jihovýchodě země za úsvitu místního času. Indie se tak v úsilí o zkoumání Měsíce připojila ke Spojeným státům, Rusku, Evropské unii, Číně a Japonsku.

Družice, jejíž název ve starém sanskrtu znamená „měsíční plavidlo“, by měla kolem Měsíce kroužit dva roky a měla by nejen mapovat jeho povrch, ale také zjistit, co leží pod ním. Indie se tak snaží držet krok s vesmírnými programy dalších asijských států.

Družice by měla mimo jiné hledat izotop Helium 3, na Zemi velmi vzácný. Vědci si od něj v budoucnu slibují roli paliva pro nukleární fúzi. „Pokud by se na Měsíci objevily minerály a místa, kde by se dala těžit tato surovina, bylo by to ekonomicky velice výhodné,“ uvedl ředitel České kosmické kanceláře Jan Kolář.

Jeden a půl tunový Čandraján-1 nese mimo jiné třicetikilovou impaktní lunární sondu, která bude svou cestu k povrchu natáčet a měřit během ní složení řídké měsíční atmosféry.

Madhavan Nair, ředitel Indické vesmírné vědecké organizace

„Toto je historická chvíle pro Indii. První fáze cesty na Měsíc proběhla perfektně. Vše běží do posledního puntíku podle plánu!“

Projekt je gestem technické síly

Projekt Indické organizace pro výzkum vesmíru (ISRO) má podle odhadů stát 3,8 miliardy rupií (78 milionů dolarů). Schopnost Indie vyslat takto ambiciózní misi je jasným gestem případným těžařským konkurentům v oblasti, mezi které zatím patří Čína, Japonsko a Jižní Korea.

Mise Čandraján-2 je plánována na rok 2011 a má nést měsíční průzkumné vozidlo.