Lékaři začínají léčit rakovinu biologicky, chystá se léčba na míru

Praha – Cílená biologická léčba rakoviny může přinést významnou úlevu lidem, kteří se snaží zbavit nádorového onemocnění. Tento způsob léčby, který pro nemocné znamená, že se mohou léčit ambulantně a jejich tělo není vážně zasaženo protilátkami, ale zatím není dostupný každému. Záleží na molekulární podstatě nádorů. "V současnosti je dobrou zprávou, že se dají léčit nejčastěji se vyskytující typy rakoviny. To znamená karcinomy prsu u žen, nádory tlustého střeva a konečníku, nádory plic a též nádory ledvin," říká Luboš Petruželka, přednosta onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice.

Biologická léčba rakoviny umožňuje oproti dřívějším postupům přímo lokalizovat kritická místa, pomocí kterých se mezi buňkami nemoc šíří. „My se můžeme podívat na tu buňku na úrovni genu, to znamená, že jsme schopni přesně odhalit klíčové struktury, které jsou rozhodující pro přenos maligního signálu. Teď to můžeme zasáhnout a zlikvidovat,“ uvádí Petruželka. Látky, které by měly zničit nádor, tak nadále nebudou likvidovat také jeho zdravé okolí.

Ne všechny druhy rakoviny je ale možné léčit biologicky. Na molekulární úrovni je podle Petruželky každý nádor jiný a v současnosti se také každý léčí jinak. Cílená léčba dnes ale funguje u řady nejrozšířenějších typů nádorů, například rakoviny ledvin, která se v Česku vyskytuje z evropských států nejčastěji.

Ani cílená biologická léčba ovšem není bez rizika. Její nežádoucí vedlejší účinky jsou jiné než u obvyklé chemoterapie. Petruželka podotýká, že lékaři je zatím všechny neznají.

K cílené biologické léčbě se pacienti mohou dostat především tehdy, je-li jejich nemoc včas indikována. Informace o tomto způsobu léčby rakoviny lidem podávají lékaři na e-mailové adrese biolecba@vfn.cz a na telefonu 724 151 028.

Lékaři v souvislosti s cílenou biologickou léčbou rakoviny hovoří také o tzv. léčbě na míru. Ta by měla být dalším krokem v boji s nádorovými nemocemi a pacientům dále výrazně ulehčit.

Vydáno pod