V Česku vzniknou dvě špičková vědecká pracoviště

Praha  - Střední Čechy získají dvě špičková vědecká pracoviště zároveň. Memorandum o jejich podpoře v úterý podepíše středočeský hejtman Petr Bendl a šéfové projektů Biocev a ELI. Laboratoře se zaměří na biotechnologický výzkum a praktické využití víceúčelového laseru. Za jejich vznikem stojí Akademie věd a Karlova univerzita.

Projekt ELI (Extreme Light Infrastructure) se zaměřuje na využití víceúčelového laseru o výkonu zhruba stokrát větším, než je výkon největších současných laserů. Tento laser bude jádrem aplikačního centra pro vývoj nových materiálů, lékařského výzkumu, kompaktních ultraintenzivních zdrojů záření a částic a pro základní výzkum v kvantové a relativistické fyzice.

V projektu Biocev (Biotechnologické centrum Vestec) propojily svůj výzkumný a lidský potenciál dokonce dvě vedoucí výzkumné instituce České republiky - Akademie věd a Univerzita Karlova, aby společně vybudovaly mezinárodní centrum pro pokročilý biotechnologický a biomedicínský výzkum. Pracoviště bude integrované do evropského výzkumu a umožní rozvoj pokročilého biotechnologického průmyslu v Česku.

Oba projekty patří k těm, které by mohly být financovány z operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace. Oba patří k nejlépe hodnoceným projektům, které vybralo ministerstvo školství. Díky operačnímu programu by měli čeští vědci z Bruselu dostat skoro 2,1 miliardy eur (asi 52 miliard korun). Program podepsal v Bruselu ministr školství Ondřej Liška 1. října.

Vydáno pod