USA a Rusko budou ve vesmíru spolupracovat i po uzavření ISS

Bajkonur - Spojené státy a Rusko ohlásily pokračování kosmické spolupráce i po uzavření Mezinárodní vesmírné stanice (ISS), které se plánuje na rok 2024. Oznámení přišlo krátce poté, co po šestihodinovém letu na ISS úspěšně zakotvila ruská loď Sojuz TMA-16M s tříčlennou americkou-ruskou posádkou.

„Roskosmos a NASA budou společně pracovat na programu budoucí orbitální stanice,“ prohlásil na tiskové konferenci šéf Roskosmosu Igor Komarov. Na konferenci v Bajkonuru byl přítomen i ředitel NASA Charles Bolden. „NASA a my jsme se shodli, že vyvineme společný systém pro realizaci programů pilotovaných letů. Pro budoucnost je velmi důležité, aby společnosti našich zemí pracovaly s jednotnými standardy,“ dodal Komarov.

Ruská loď odstartovala v pátek večer z kosmodromu Bajkonur v kazašských stepích. Na orbitálním komplexu zakotvila dnes v 02:33 našeho času po bezproblémovém šestihodinovém letu. Ruský kosmonaut Michail Kornijenko a americký astronaut Scott Kelly stráví na oběžné dráze příštích 12 měsíců, tedy dvojnásobek obvyklé doby. Ruský kosmonaut Gennadij Padalka, třetí člen posádky, se na Zemi vrátí po obvyklém šestiměsíčním pobytu.

Padalka, Kornijenko a Kelly se na ISS připojili ke stávající posádce. Tvoří ji velitel Američan Terry Virts, Italka Samantha Cristoforettiová a ruský kosmonaut Anton Škaplerov, které čeká návrat v polovině května.

Cílem prodloužené mise Kornijenka a Kellyho je získat důležité informace, které se týkají dlouhodobého pobytu ve vesmíru a jeho vlivu na lidský organismus. Poznatky mají být využity k přípravě cest lidských posádek do hlubokého vesmíru, včetně zamýšlených výprav na Mars někdy v budoucnosti. Pilotované expedice na rudou planetu by měly trvat dva až tři roky. Americko-ruská dvojice kosmonautů by na ISS měla strávit 342 dnů.

Americký Národní úřad pro letectví a vesmír nikdy nevyslal své astronauty do vesmíru na dobu delší než sedm měsíců. Rusové naproti tomu mají za sebou rekordní čtrnáctiměsíční let. Podnikl ho Valerij Poljakov, který v období 1994-1995 strávil na bývalé sovětské stanici Mir 437 dní. Přes 300 dní pobylo v kosmu ještě dalších pět Rusů.