Mnohým ženám se nedaří otěhotnět kvůli obezitě

Brno - Ženy, kterým se nedaří otěhotnět, by podle lékařů měly víc myslet na životosprávu. V ženské populaci je téměř třetina obézních. Stále více žen odkládá mateřství do pozdějšího věku a žena ve 25 letech má od přírody jinou tělesnou konstituci a hmotnost než v 35 nebo dokonce 45 letech, řekl dnes novinářům Pavel Ventruba z Fakultní nemocnice Brno.

Podle Ventruby jsou u žen s nadváhou či obezitou metody asistované reprodukce výrazně méně úspěšné. Navíc těhotenství častěji provázejí komplikace a roste riziko potratu. Studie také ukázaly, že obezita v těhotenství čtyřikrát zvyšuje riziko obezity u dítěte. Lékaři upozorňují, že ženy s nadváhou přijde dráž i léčba, jejímž cílem je otěhotnění. Některé obézní pacientky musejí brát kvůli vyšší váze dvojnásobné nebo i trojnásobné dávky hormonů. Pojišťovna však platí jen základní dávku, takže výjimkou není, když žena doplácí až 60.000 korun.

Na správnou životosprávu žen by měli více myslet už praktičtí lékaři a gynekologové, za nimiž žena při problémech s otěhotněním přijde nejdříve. V důsledku změn životního stylu přibývá obézních žen a rada „zkuste zhubnout a přijďte“ zabere podle odborníků jen u malého počtu pacientek. Párům proto ve snaze otěhotnět pomáhají i nutriční specialisté a psychologové.

Touha mít dítě pak může pomoci s nadváhou ženě, která se marně snažila zhubnout celé mládí. „Je to velká motivace,“ tvrdí například odbornice na výživu Alena Mottlová z Fakultní nemocnice U svaté Anny v Brně.

Vydáno pod