Obří urychlovač bude kvůli poruše stát nejméně dva měsíce

Ženeva - Obří urychlovač jaderných částic (LHC) poblíž Ženevy, který musel být krátce po zahájení zkušebního provozu kvůli poruše zastaven, je poškozen více, než se očekávalo. Potrvá prý nejméně dva měsíce, než se porucha odstraní, řekl mluvčí Evropské organizace jaderného výzkumu (CERN) James Gillies. "Je příliš brzy říkat, co se přesně stalo. Ale vypadá to na chybné elektrické propojení mezi dvěma magnety, které zastavily supravodivost, roztály a způsobily mechanickou závadu vedoucí k úniku hélia," upřesnil Gillies.

Urychlovač byl už dříve nakrátko odpojen kvůli závadě na chladicím systému. Technici ve čtvrtek vyměnili vadný 30tunový transformátor, který ochlazuje potrubí na teplotu blížící se absolutní nule (- 273,16 °C), a zařízení uvedli opět do provozu. V pátek ho ale museli znovu vypnout a odborníci začali zkoumat příčinu závady ve 27 kilometrů dlouhém kruhovém tunelu.

Plného výkonu má urychlovač dosáhnout až příští rok 

Slavnostní zahájení regulérního provozu zařízení bylo plánováno na 21. října, přičemž plného výkonu by LHC měl dosáhnout až příští rok. Nový předpokládaný termín zahájení plného provozu CERN dosud neoznámila.

Vědci chtějí v unikátním zařízení vypouštět částice rychlostí světla proti sobě a dosažením vysoce energetických srážek napodobovat podmínky, které existovaly jen několik zlomků vteřiny po takzvaném velkém třesku, který je považován za počátek existence vesmíru. Experimenty mohou zodpovědět základní otázky fyziky i existence světa.

Srážka částic
Zdroj: ČT24/Wikipedia