Americká armáda plánuje využít bezkonkurenční systém sledování bojiště

Washington - Nový sledovací systém původně firma Qinetiq navrhla pro satelity a raketoplány. Jeho základní výhodou je, že se nespoléhá na kamery nebo čočky. Vypadá jako jednolitá deska, výjimečně lehká a odolná.

Základem systému je „maska“, svrchní vrstva pokrytá složitým vzorcem otvorů. Pod ní je pak vrstva pokrytá obrovským množstvím senzorů, které vnímají gama paprsky. Způsob, kterým otvory paprsky propouštějí, dovoluje speciálnímu softwaru vytvářet detailní obraz sledovaného prostoru.

Čím větší plocha „masky“ a čím více senzorů, tím detailnější obraz. Uchycený na bezpilotních kluzácích nebo vzducholodích vznášejících se nad bojištěm, mohl by tento nový systém podávat nepřetržitý proud dat v bezkonkurenční kvalitě o obrovské ploše pod sebou.

Systém již využívala NASA u svého satelitu Swift pro detekci zdrojů gama záření ve vesmíru. I na orbitě se ukázala výhoda odolnosti systému, případná ztráta některých senzorů sníží kvalitu snímání jen mírně.

Firma Qinetiq vyvíjí zobrazovací systém pro americkou obrannou agenturu DARPA, jako součást projektu LACOSTE. Ten by měl kombinací různých sledovacích systémů dovolit levně a detailně sledovat obrovské plochy. Jedním z plánovaných využití je například možnost zpětně zobrazit explozi při bombovém atentátu a vyšetřovatelům tak dát možnost podrobně prozkoumat její průběh a zpětně sledovat cestu atentátníka na místo útoku.