Sojuz dopravil tříčlennou posádku k ISS

Moskva - Ruská kosmická loď Sojuz TMA-07M se třemi kosmonauty na palubě se dnes v 15:09 našeho času v automatickém režimu a podle plánu úspěšně spojila s Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS). Tři hodiny poté přešla rusko-americko-kanadská trojice kosmonautů na palubu stanice.

Sojuz k orbitálnímu komplexu dopravil ruského kosmonauta Romana Romaněnka, amerického astronauta Thomase Marshburna a Kanaďana Christophera Hadfielda, kteří na stanici stráví pět měsíců. Na palubě je přivítají ruští kosmonauti Oleg Novickij a Jevgenij Tarelkin a Američan Kevin Ford, kteří na stanici přiletěli v říjnu.

Kosmonauty čeká během letu několik nelehkých úkolů. Musejí vyložit dvě ruské nákladní lodě Progress, evropskou ATV-4 a americkou SpX-2, které postupně přiletí k ISS. V plánu mají také dva výstupy do kosmického prostoru, během nichž umístí na vnější stranu stanice vědecká zařízení a novou anténu. Budou plnit také vědecký program. Jen jeho ruská část obsahuje 37 experimentů, z nichž některé se budou provádět poprvé.

Vydáno pod