Na Měsíci se v noci čeká příliv a odliv

Washington - Na povrch Měsíce se dnes zřítí dvojice amerických sond Ebb (Odliv) a Flow (Příliv), které z jeho oběžné dráhy rok zkoumaly gravitační pole zemského souputníka. Pád družic je řízený, americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) chce takto předejít tomu, aby samovolným dopadem poškodily cenné oblasti, jako jsou například stopy prvního muže na Měsíci Neila Armstronga.

Sonda Ebb by měla podle NASA narazit do hory u severního pólu Měsíce ve 23:28 našeho času v rychlosti přes 6 000 kilometrů v hodině. Její dvojče Flow pak vesmírnou pouť ukončí o 20 sekund později. Pád se odehraje na odvrácené straně Měsíce, proto nebude viditelný ze Země. Nad místem ale proletí americká sonda LRO, která se pokusí místo dopadu zaznamenat.

Sondy Ebb a Flow jsou první, které byly určeny výhradně pro měření lunární gravitace. Američané je k Měsíci vypustili v září 2011, na jeho oběžnou dráhu se dostaly letos v lednu. Sondy mimo jiné zjistily, že Měsíc ve svých počátcích čelil mnohem intenzivnějšímu bombardování asteroidy, než se dosud předpokládalo, a že lunární podzemí je značně roztříštěné. Stejné intenzitě bombardování tak mohla čelit v dávné historii i Země.

Ebb a Flow prováděly měření gravitačního pole na oběžné dráze křižující severní a jižní pól Měsíce. Přelétávaly přitom nad všemi částmi měsíčního povrchu. Existuje přitom nepatrná šance osm ku milionu, že by při neřízeném dopadu mohly poškodit slavné stopy či jinou historicky důležitou oblast. Při řízeném ztroskotání je taková šance nulová. 

Rozhovor s Marcelem Grünem (zdroj: ČT24)

Sondy získávaly data na vytvoření gravitační mapy; data přispějí k poznání nitra Měsíce a jeho historie, která je velmi blízká Zemi, Venuši a Marsu.

Vydáno pod