Sonda Phoenix odebrala na Marsu první vzorek půdy

Los Angeles - Sonda Phoenix  úspěšně odebrala první vzorek půdy z Marsu. Podle amerického Úřadu pro letectví a vesmír (NASA) byl kus půdy o objemu zhruba 200 mililitrů odebrán robotickou paží už ve čtvrtek. Vzorek obsahuje kousek půdy pokrytý bílou krustou. Právě o něm se vědci se domnívají, že by se mohlo jednat o led nebo stopy z odpařené vody.

Nyní bude sonda půdu zkoumat, studovat ho bude pomocí malé peci zvané TEGA(Thermal and Evolved Gas Analyzer). Až přístroje zjistí chemické složení vzorku, pošle výsledky do pozemského střediska. Na to si ale odborníci z NASA budou muset počkat i několik dní.

Phoenix měl získat vzorek půdy již ve středu, ale operace se zkomplikovala kvůli problémům s komunikací s družicí Mars Odyssey, která sondě předává pokyny ze Země. Vědci ale celý problém vyřešili tím, že požadavek na odebrání půdy nakonec k sondě vyslali pomocí družice Mars Reconnaissance Orbiter.

Sonda je díky své výbavě schopna zavrtat se pro vzorek až půl metru hluboko. Vědce především zajímá to, zda se na Marsu nachází voda. Její přítomnost by totiž mohla znamenat, že na Marsu se mohl nebo může vyskytovat život.

Sonda na povrchu Marsu pobude ještě tři měsíce, na planetě přistála 26. května. Phoenix už pořídil první mimořádně kvalitní fotografie povrchu a písku. Všechny poznatky, které tu sonda sesbírá, by měly vědcům pomoci lépe poznat tuto planetu.

Vydáno pod