Strach ze smrtícího viru se šíří i olympijským Pekingem

Peking - Mezi rodiči čínských dětí panuje strach z virového onemocnění, které zabíjí. V centrální Číně bylo zaznamenáno více než 620 nových případů enterovirové epidemie a nemoci podlehlo již 25 dětí. Z Číny je hlášeno přes pět tisíc nemocných. Světová zdravotnická organizace (WHO) předpokládá, že šíření onemocnění ještě nedosáhlo vrcholu a nových případů bude přibývat. Organizace však ujišťuje, že virus neohrozí olympijské hry, které bude Čína hostit v srpnu.

Příčinou střevní nákazy, která obvykle postihuje malé děti, je enterovirus 71 (EV71). Onemocnění se zpravidla šíří při nedodržování základních hygienických návyků. Mezi jeho projevy patří zvýšená teplota, vředy a puchýřky v ústní dutině a vyrážky na různých partiích těla. Enteroviry se přenáší fekálně-orální cestou a šíří se kontaminovanou vodou a potravou. Některé případy mohou vést až k fatálnímu otoku mozku.

„Samozřejmě, že máme obavy. Měli bychom velký strach, kdyby dítě onemocnělo. Víme o tom viru, ale netušíme, jak se před ním chránit. Nemáme dost podrobné informace,“ řekla agentuře Reuters jedna pekingská matka se svým batoletem v náručí. 

Peking zatím žádné mrtvé nehlásí, ale virem se zde nakazilo 1 482 lidí, většina z nich jsou děti mladší pěti let. Zatím není jasné, zda jde ve všech případech o nákazu kmenem EV71. Peking ale slíbil, že od nynějška bude vydávat bilanci výskytu pravidelně každý týden. 

Čínské Středisko pro kontrolu nemocí radí, aby děti s příznaky nákazy byly zavčas izolovány v domácím prostředí. Objeví-li se alespoň tři případy v jediné školní třídě, má být výuka přerušena. 

WHO sice minulý týden vyloučila, že by nákaza mohla ovlivnit olympiádu, ale nejnověji oznámila, že nákaza zatím nedosáhla vrcholu. 

Čínské úřady v roce 2003 zpočátku tajily výskyt těžkého akutního syndromu dýchacích cest (SARS). V Číně se jím nakazilo přes 5 000 lidí a téměř 350 jich zemřelo. Tentokrát Čína tvrdí, že se o nic podobného nepokouší.

Ani Česká republika není ve výskytu enterovirů výjimkou - nákaza v horších případech končí aseptickou meningitidou. Enteroviry jsou celosvětově rozšířené a běžně se vyskytují v populaci. „Ve většině případů tato infekce proběhne jako velice mírné onemocnění,“ uvedla Martina Havlíčková ze Státního zdravotního ústavu.