Británie přišla s vakcínou proti rakovině slinivky

Londýn – Pacientům s rakovinou slinivky břišní svitla nová naděje. V Británii se totiž dostala do závěrečné fáze klinické zkoušky vakcína, která by jim měla v kombinaci s chemoterapií pomoct se zákeřnou nemocí bojovat. Víc než tisícovka nemocných se proto uvolila novou metodu vyzkoušet. Rakovina slinivky je velmi zákeřné onemocnění, jen v České republice postihne každý rok kolem dvou tisíc lidí. V porovnání s ostatními druhy zhoubné nemoci ji přežije nejméně pacientů. Rok po stanovení diagnózy je naživu jen pět procent z nich, pěti let se pak dožívá jedno procento.

Lékaři a vědci se rozhodli bojovat proti vysoké úmrtnosti

Zdravotníci a vědci v Británii se odmítají s vysokou úmrtností smířit. Do poslední, třetí fáze klinických zkoušek vstupuje ověřování účinnosti vakcíny proti rakovině slinivky. „Je mi třiačtyřicet, nikdy jsem nekouřila, nikdy jsem nepila alkohol, byl to obrovský šok. Udržuji si ale pozitivní náladu, a doufám, že vakcína zabere. Doufám, že budu šťastný člověk a po tom všem budu dál žít, šťastná a zdravá,“ vyjádřila se pacientka s rakovinou slinivky Rhona Longworthová.

VB: vakcína na rakovinu slinivky (zdroj: ČT24)

Do klinických zkoušek se zapojilo třiapadesát britských nemocnic a více než 1100 pacientů trpících rakovinou slinivky. Vedle klasické chemoterapie budou dostávat pravidelné dávky vakcíny. Výsledek se porovná s kontrolní skupinou, jejíž členové podstoupí pouze léčbu chemoterapií, jako tomu bylo dosud.

Vakcína má nastartovat imunitní systém

Vakcinace se obvykle spojuje s představou prevence infekčního onemocnění. Tato je součástí zcela odlišného přístupu, který má nastartovat imunitní systém, aby se sám začal rakovinnému bujení bránit. Nádory si totiž dokážou vytvořit jakési mimikry, aby je obranný systém nepoznal. „Nastaví si imunitní buňky tak, aby pomáhaly nádorové bujení chránit, takže ta vakcína ve skutečnosti dělá jen to, že nádor tohoto maskovacího efektu zbaví,“ popsal lékař John Neoptolemos.

Vakcína obsahuje malé segmenty proteinu telomerázy. Ty se normálně vyskytují v lidských embryích, ale u dospělého člověka je využívají rakovinné buňky k nekontrolovanému dělení. A nová vakcína má naučit imunitní systém, jak rakovinné buňky produkující nadbytek telomerázy odhalit a hlavně, jak je zlikvidovat. Lékaři zdůrazňují, že cesta k úspěchu je ještě hodně dlouhá, nechtějí budit přehnaná očekávání. Ověřovaná vakcína podle nich není lékem. Pokud ale zabere, mohla by trpícím prodloužit život a zlepšit jeho kvalitu. Třetí a závěrečná fáze testování vakcíny TeloVac by měla přinést výsledky už za rok.

  • Výzkum autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2535/253412.jpg
  • Vyšetření pacienta autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2535/253407.jpg
  • Léky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2535/253410.jpg
Vydáno pod