Novým termínem pro start Endeavouru je 10. květen

Mys Canaveral - Raketoplán Endeavour odstartuje ke svému poslednímu letu do vesmíru možná 10. května. Zda se tak skutečně stane, se rozhodne v pátek. Oznámil to v pondělí americký Národní úřad pro letectví a vesmír NASA. Raketoplán měl podle původních předpokladů odstartovat v pátek. Tři hodiny před startem ale technici NASA zastavili odpočet kvůli závadě na jednom ze čtyř ohřívačů napájecích jednotek. Zařízení zajišťuje, že na oběžné dráze nezamrzne palivo určené k manévrování raketoplánu.

Za náhradní termín se nejprve označovalo pondělí. Poté byl start plánován na 8. května, ale oprava závady a kontroly systémů si nakonec vyžádají ještě více času, a tak raketoplán bude moci odletět do vesmíru nejdříve 10. května, uvedl mluvčí NASA Kyle Herring.

Pro Endeavour se jedná o poslední cestu do vesmíru, před jeho vyřazením z provozu. Při misi má kromě jiného na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) dopravit magnetický spektrometr. Zařízení v hodnotě dvou miliard dolarů (32,6 miliardy korun) slouží mimo jiné k pátrání po antihmotě.

Na palubě raketoplánu by měla být i legendární postava Krtečka z českého dětského animovaného seriálu. Bere si ji s sebou astronaut Andrew Feustel, který má české příbuzné. Feustel už v minulosti měl s sebou na výpravě raketoplánu výtisk Písní kosmických od Jana Nerudy.