Vědci tvrdí, že Kalifornie zažije do roku 2037 silné zemětřesení

San Francisco - Obyvatelé Kalifornie si prý mohou vsadit na to, že v příštích 30 letech zažijí nejméně jedno velmi silné zemětřesení. Podle oficiální předpovědi, kterou v pondělí zveřejnil tým amerických seizmologů, totiž tento stát s téměř stoprocentní pravděpodobností čekají otřesy o síle minimálně 6,7 stupně Richterovy škály. Zemětřesení však podle vědců může být i mnohem ničivější.

Odborníci totiž určili, že otřesy o síle 7,5 stupňů Richterovy škály a silnější mohou do roku 2037 přijít s vysokou pravděpodobností 1:2. Takto silná zemětřesení přitom mívají v hustě obydlené Kalifornii katastrofální následky - například v roce 1989 si otřesy půdy o síle 7,1 stupňů Richterovy stupnice vyžádaly životy 62 lidí a způsobily škody nejméně za deset miliard dolarů.

Podle předpovědi je více ohrožena oblast jižní Kalifornie než okolí San Franciska.

Část obsáhlé zprávy seizmologové adresovali i regionálním úřadům, které se tak mohou zaměřit na nutnou prevenci a posílit konstrukce ohrožených budov či silnic. Podle odborníka z institutu Geological Survey Davida Schwartze tak mají úředníci alespoň vodítko, čemu se více věnovat, protože velké zemětřesení oblast čeká tak jako tak. „Čím víc se v čase vzdalujete od posledního zemětřesení, tím pravděpodobnější je to další,“ shrnul Schwarz lakonicky celou předpověď pro deník San Francisco Chronicle.

Kalifornie je protkána tektonickými zlomy, považovanými za nejaktivnější na světě. K nejnebezpečnějším v této oblasti patří zlom San Andreas, který protíná San Francisko a táhne se severně od Los Angeles ve vzdálenosti 65 kilometrů. Právě tento zlom „spustil“ ničivé zemětřesení a následné požáry v San Francisku v roce 1906, při nichž zahynulo několik tisíc osob.