Vymýtí Evropská onkologická agentura rakovinu?

Brusel - Březen je evropským měsícem boje proti rakovině konečníku a tlustého střeva. Z nádorových onemocnění jsou přitom tato onemocnění po rakovině plic druhou nejčastější příčinou úmrtí. Jako u jiných i tady platí – čím dřív se podchytí, tím větší je šance na záchranu života. Celoplošný preventivní screening zavedlo 19 ze 27 států unie, osm ho zatím nedělá vůbec. V České republice je dobrovolný.

Do Bruselu přijel proti rakovině bojovat podnikatel v leteckém průmyslu Pavel Sobotka. Sám je čtyři roky po operaci karcinomu a jeho dcera čeká na pátý zákrok. Matka mu na rakovinu zemřela.

V unii chce prosadit Evropskou onkologickou agenturu, která bude fungovat stejně jako vesmírná: „Možná to bude daleko složitější, než letět na Mars, dražší, ale jsem přesvědčen, že ve společenství by na to prostředky a schopnosti byly, i když to nebude zítra.“

Reportáž Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

Sobotka u jednoho z europoslanců uspěl. Zástupce ČSSD Pavel Ploc představil jeho nápad v europarlamentu. Politici zde přitom o rakovině tlustého střeva nemluví poprvé. Choroba zabíjí často, až 200 tisíc Evropanů ročně. Jejich smrti jde v mnoha případech zabránit, mohlo by je zachránit včasné vyšetření. „Některé státy mají výbornou praxi, třeba Francie. Bylo by výborné tuto praxi sjednotit,“ dodal Poc.

Prevence nade vše

Denně zemře na rakovinu tlustého střeva 13 Čechů, přičemž v tabulkách úmrtnosti na rakovinu tlustého střeva jsou před Čechy jen Maďaři. Pojišťovna hradí vyšetření lidem nad 50 let, ale jde na něj sotva 20 procent lidí. „Je spíš potřeba investovat do osvěty,“ říká europoslankyně KDU-ČSL Zuzana Roithová.

Existují sice způsoby, jak rakovinu léčit, ukazuje se ale, že prevence vychází levněji. „V Německu se spočítalo, že každým preventivním screeningem ušetříte národnímu rozpočtu asi 200 eur,“ zdůraznil Reinhold Stockbrügger z Evropské gastroenterologické federace.

  • Evropský parlament autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/892/89140.jpg
  • Kampaň proti rakovině tlustého střeva autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/15/1422/142173.jpg