Pacienti se mají už brzy dočkat kloubů z kmenových buněk

New York - Pacienti trpící artrózou se možná už brzy dočkají nových neumělých kloubů. Profesor Jeremy Mao z lékařského centra Kolumbijské univerzity věří, že je jen otázkou času, než se budou pro stovky tisíc pacientů na celém světě běžně pěstovat nové klouby z biomateriálů a kmenových buněk. Prokázal to minulý rok v experimentu na králících. Vědci by už brzy chtěli zahájit pokusy s lidmi.

Výzkumný tým deseti zvířatům odebral kyčelní kloub z přední končetiny a na jejich místo umístil skelet z biomateriálu napuštěný růstovým faktorem, který aktivuje tvorbu kmenových buněk. Ty pak postupně zaplní chybějící části. Skelet z biomateriálu je navržen dokonale anatomicky pomocí laserového skenování a počítačového modelování. „Když jsme u skupiny králíků s artritidou nahradili poškozenou chrupavku kmenovými buňkami, tak v celé ploše narostla chrupavka nová. Králíci mohli normálně fungovat, chodit a běhat. Takže si myslíme, že v budoucnu bude možné takto přirozeně nahradit poškozené klouby a bude to lepší než používat kovové náhrady,“ prohlásil optimisticky profesor Mao.

Trvalo prý míň než jeden měsíc, než se králíkům plně obnovila možnost pohybu. Během čtyř měsíců byla pak nová chrupavka od té původní k nerozeznání. Předchozí experimenty využívaly přímou transplantaci kmenových buněk do postižené oblasti. V tomto případě však zafungoval růstový faktor TGF Beta 3. Ten dokázal navodit migraci kmenových buněk do kloubu, kde se změnily na kost a chrupavku. Výsledky studie byly zveřejněny v červnu 2010.

Klouby vypěstované z vlastních kmenových buněk (zdroj: ČT24)

Možná už brzy začnou první klinické zkoušky na lidech. „Představujeme si to tak, že pacient by šel normálně do nemocnice, jako když jde na výměnu kloubu. Místo kovové náhrady by ale dostal při operaci do nohy anatomicky dokonalý skelet. Ten by byl vytvořený přesně podle snímků pacientova původního kloubu – měl by dokonalý tvar i rozměr,“ vysvětlil Mao.

Pokud klinické zkoušky skutečně začnou, zbývá podle lékařů odpovědět na mnoho otázek. Například rekonvalescence a následná rehabilitace bude asi probíhat jinak. Pravděpodobně bude náročnější. Problém by mohl nastat například u starších pacientů. „Rehabilitace pacientů po operacích a jejich rekonvalescence probíhá různě. U králíků jsme nepoužívali žádnou fyzioterapii ani jiné metody. U lidí to bude ale samozřejmě důležitá otázka, protože právě díky fyzioterapii můžeme výrazně urychlit a ovlivnit proces hojení,“ doplnil Mao.

Výzkum kmenových buněk
Zdroj: ČT24