Země zastínila Měsíc, úkaz byl k vidění i v Česku

Praha – Úplné zatmění Měsíce dnes ráno bylo viditelné na severozápadě Evropy i v severní a střední části amerického kontinentu. Trvalo zhruba hodinu a po téměř 400 letech padlo na slunovrat. V západní Evropě byl vidět začátek zatmění, v západní Asii jeho konec. Češi stejně jako třeba Němci mohli úkaz pozorovat jen v počáteční fázi, protože Měsíc brzy zapadl za obzor.

Alespoň částečné zatmění dnes mohli po rozbřesku, kolem 7:30 SEČ, pozorovat při jasné obloze obyvatelé západní Evropy, pokud se podívali na severozápad. Úplněk se postupně zatemňoval, ale současně také mizel za obzorem. Úplné zatmění bylo možné za jasného počasí pozorovat jen v části západní Evropy, v severní Americe a v části Asie od 8:41 do 9:53 SEČ.

Měsíc nezmizí při svém úplném zatmění z oblohy zcela. „Je to proto, že ho zakrývá Země, těleso s atmosférou, ve které se sluneční paprsky lámou. Zemská atmosféra propouští nejvíce červenou složku spektra slunečního světla, proto má Měsíc při úplném zatmění načervenalou barvu,“ vysvětlil astronom Pavel Suchan.

Poslední zatmění Měsíce bylo v Česku viditelné loni 31. prosince. Příští úplné zatmění Měsíce bude 15. června 2011. Měsíc projde středem zemského stínu, a zatmění tak potrvá velmi dlouho – přes 100 minut, doplnil Suchan.

Už počátkem ledna budou moci lidé nad střední Evropou pozorovat částečné zatmění Slunce. Nastane 4. ledna po rozbřesku.