Studenti ČVUT se pochlubili svou formulí

Praha - O čtyřicet míst se oproti loňsku zlepšili studenti ČVUT v mezinárodních automobilových závodech studentských formulí. Jejich prototyp, který sami navrhli, postavili i pilotovali, obsadil na okruhu v německém Hockenheimu osmnácté místo ze 77 studentských týmů. Zrychlení je u formule z nuly na sto kilometrů za čtyři sekundy, maximální rychlost 140 kilometrů za hodinu. Sériový, ale také upravený, je jen motor.

„Je to spojení s praxí, což je úžasný. To třeba na škole chybí. Tady lidi opravdu makají, dřou, třeba i do večera, ale ten výsledek stojí za to,“ řekl pilot formule Tadeáš Nováček.

Formule vzniká na fakultě strojní, na výrobě se podílí zhruba třicítka studentů. Zkoušejí na něm nejmodernější technologie, oproti loňskému modelu třeba snížili hmotnost vozu o 70 kilogramů. Při závodech studentských formulí však nejde jen o jejich rychlost, komise hodnotí třeba i technickou úroveň a zpracování. „Druhou kategorií je byznys plán, řekněme marketingová studie pro případ, že bychom ten vůz chtěli vyrábět v tisíci kusech a prodávat ho,“ uvedl vedoucí týmu CTU CarTech Michal Vašíček.

Reportáž Ivana Lukáše (zdroj: ČT24)

Výtečná příležitost dostat se do praxe

Kromě výuky v praxi má studentská formule i přilákat nové studenty ke studiu techniky. O technické obory totiž zájem klesá. Automobilky přitom o inženýry stojí, už v nich pracují i studenti, kteří se podíleli na loňském modelu formule. „Uplatňujeme řadu studentů v desítkách, takže šance je obrovská,“ upozornil děkan strojní fakulty František Hrdlička.

Kromě formule se spalovacím motorem začali studenti připravovat i vůz s elektromotorem, se kterým také chtějí závodit.

Motor studentské formule
Zdroj: ČT24