Jupiter bude nejblíže Zemi za posledních 47 let

Praha - Největší planeta sluneční soustavy Jupiter bude dnes v deset hodin večer nejblíže Zemi od roku 1963. Bude od ní vzdálena „jen“ 592 milionů kilometrů. Po Měsíci se tak stane nejjasnějším vesmírným tělesem na obloze. Podobně blízké setkání obou planet se bude opakovat v roce 2022. Shodou okolností se ve stejnou dobu dostane nejblíže Zemi také planeta Uran.

Jupiter je v pořadí pátou planetou od Slunce. Kvůli tomu, že ho tvoří převážně vodík, ho vědci považují za prvního plynného obra. Je větší a těžší než všechny ostatní planety dohromady. Podle dosud známých informací kolem něj obíhá 63 různých měsíců.

První čtyři objevil v roce 1610 otec moderní astronomie Galileo Galilei. Jsou to ty největší a jmenují se Io, Europa, Ganymed a Callisto. Tento objev měl pro astronomii zásadní význam, protože prokázal, že existují nebeská tělesa, která neobíhají kolem Země.

Jupiter bude nejblíže Zemi od roku 1963 (zdroj: ČT24)

Jupiter je teď nejjasnějším objektem na obloze. Září třikrát víc než Sirius, který je jinak na prvním místě. Svit Jupiteru překonává jedině Měsíc. Ve stejnou dobu se shodou okolností nejblíže k Zemi dostane i Uran. Bude od ní vzdálený 2,7 miliardy kilometrů. Lidé ho můžou vidět dalekohledem v těsné blízkosti Jupiteru.

Planety
Zdroj: ČT24