Rusko bude mít v Abcházii vojenskou základnu

Moskva - Rusko a Abcházie ve středu podepsaly dohodu o zřízení ruské vojenské základny v tomto kavkazském regionu, který se odtrhl od Gruzie. Dohoda má platit 49 let s možností automatického prodlužování o další období po 15 letech. Na základně má být 1 700 vojáků, podle některých zdrojů má Rusko v oblasti více než 3 000 vojáků. Severoatlantická aliance dohodu odsoudila a její platnost neuznává.

„Přesně před 200 lety ruský car Alexandr I. podepsal dekret o přijetí ochrany nad abchazským knížectvím, čímž vyřešil celou řadu tehdejších bytostných problémů abchazského lidu,“ připomněl během podpisové ceremonie o ruské základně se štábem v Gudautě ruský prezident Dmitrij Medveděv. Vyjádřil také přesvědčení, že Rusko a Gruzie se dříve či později vrátí k normálním vztahům.

Rusko uznalo nezávislost Abcházie po předloňské krátké válce s Gruzií o další gruzínskou separatistickou provincii, Jižní Osetii. Moskvu zatím následovaly jen Venezuela, Nikaragua a tichomořský ministát Nauru, a to výměnou za dodávky ruských zbraní a ruskou finanční pomoc. Tbilisi označuje ruskou vojenskou přítomnost v obou odštěpeneckých provinciích za okupaci pětiny gruzínského území.

„NATO odsuzuje a popírá veškerou platnost dohody s odštěpeneckou gruzínskou republikou Abcházií o ruské vojenské základně na jejím území,“ prohlásila zástupkyně mluvčí NATO Carmen Romerová. „Rada NATO odsoudila rozhodnutí Ruské federace uznat nezávislost gruzínských regionů Abcházie a Jižní Osetie a vyzvala ji, aby toto rozhodnutí přehodnotila,“ dodala Romerová. Stejně tak NATO neuznává ani dnešní dohodu.

Vydáno pod