Detektiv spojený s Murdochem musí sdělit, kdo ho úkoloval

Londýn - Soukromý detektiv Glenn Mulcaire, který je klíčovou postavou v aféře odposlechů v již zrušeném bulvárním nedělníku News of the World (NoW), musí oznámit, kdo mu odposlechy zadal. Rozhodl o tom britský nejvyšší soud.

Majitel NoW Rupert Murdoch nařídil v roce 2011 uzavřít noviny poté, co vyšlo najevo, že jeho reportéři nechali odposlouchávat hlasovou schránku unesené a později zavražděné dívky Milly Dowlerové.

Mulcaireovy informace by mohly výrazným způsobem objasnit pozadí celého skandálu. Jeho jméno se v aféře objevilo poprvé v roce 2007, kdy byl spolu s královským reportérem NoW Clivem Goodmanem odsouzen za to, že odposlouchával hlasové schránky členů královské rodiny a jejich spolupracovníků. NoW tehdy tvrdily, že šlo o izolovaný incident způsobený samostatně jednajícím reportérem. Postupně se však ukázalo, že Mulcaire odposlouchával pro NoW stovky lidí.

News of the World
Zdroj: ČT24

Mulcaire při vyšetřování nechtěl uvést, kdo mu odposlechy zadával. Vyjádřil obavy, že by mu to mohlo ublížit. Nyní mu však nejvyšší soud nařídil tyto skutečnosti vyšetřovatelům sdělit. Mulcaire na to má tři týdny.

Od loňského roku bylo v souvislosti s odposlechy a informacemi, které reportéři získávali za úplatu od policistů, zatčeno na 60 lidí. Ráno byli zatčeni další tři lidé podezřelí z korupce policistů.

Rozsáhlé vyšetřování odhalilo také blízké vazby Murdochových lidí na politiky, včetně premiéra Davida Camerona. Ten si dokonce najal bývalého šéfredaktora NoW Andyho Coulsona jako svého mluvčího, který ze své funkce v roce 2011 odstoupil a byl kvůli odposlechům zatčen.