Dohodnuto: Syrský exil se zúčastní mírové konference

Istanbul - Syrská exilová opozice se zúčastní mírové konference, která má začít příští týden ve Švýcarsku. Syrská národní koalice, představující střešní organizaci exilových skupin, až dosud své rozhodnutí odkládala, protože rebelové bojující v Sýrii odmítali vyjednávat s režimem prezidenta Bašára Asada. Damašek také až dosud nehodlal přistoupit na požadavky, aby se Asad vzdal moci. Schůzka u Istanbulu ale přinesla posun v celé záležitosti.

V tajném hlasování se pro účast na konferenci podle AFP vyslovilo 58 členů koalice, 14 bylo proti, dva se zdrželi a jeden odevzdal neplatný hlas. Také podle Reuters hlasování vyznělo v poměru 58 ku 14 hlasům, ale 44 opozičních předáků se hlasování nezúčastnilo.

Koalice se však podle AP ocitla pod silným tlakem svých sponzorů ze západních a arabských zemí, aby se zúčastnila mírových jednání, které mají ukončit krvavou občanskou válku. Konference začne ve středu ve švýcarském Montreux. Hodně opozičních předáků ale váhalo, protože se obávalo, že konference nemá velké vyhlídky na úspěch a mohli by přijít o zbytky důvěry u rebelů, bojujících v zemi.

Syrská vláda se konference zúčastní, ale nehodlá jen tak komukoliv předat moc. Damašek nicméně nabídl rebelům výměnu zajatců a příměří ve velkoměstě Halab, o které se vedou nejtvrdší boje.