V Indonésii zabit šéf přívrženců al-Káidy v jihovýchodní Asii

Jakarta - Nejhledanější indonéský terorista Nurdin Top je mrtvý. Policie ho zabila při ranním útoku na skrýš islámských radikálů ve městě Solo na ostrově Jáva. Akce mířila proti teroristům podezřelým z červencových útoků na hotely v Jakartě. Top byl jedním z vůdců teroristické sítě Jemaah Islamiyah s vazbami na al-Káidu. Podílel se nejspíš také na teroristickém útoku na Bali v roce 2005.

Indonéská policie dnes zabila Malajsijce Noordina Topa, který je označován za šéfa přívrženců teroristické sítě al-Káida v jihovýchodní Asii. Při ranním útoku na dům, v němž se podle policie ukrývali islámští ozbrojenci ve městě Solo na ostrově Jáva, byli zabiti další čtyři lidé, uvedly místní úřady.

Policejní akce byla namířena proti osobám podezřelým z červencových útoků na hotely v Jakartě. „Ano,“ odpověděl šéf indonéské policie Bambang Hendarso Danuri na otázku novinářů, zda mezi oběťmi je Noordin Top. Slíbil upřesnit okolnosti jeho smrti na odpolední tiskové konferenci v Jakartě.

Z domu, který policie obléhala devět hodin, se ozývaly výstřely, výbuchy a výkřiky „Alláhu Akbar“ (Bůh je veliký). „Z domu jsme vynesli pět těl,“ řekl agentuře AFP jeden za zasahujících policistů. Čtyři mrtvé policisté identifikovali ihned. Podle jednoho ze sousedů je mezi nimi i muž, který si dům pronajal, a jeho těhotná manželka. To policie nepotvrdila.

Top přišel o hlavu

„Pátý má explozí utrženou hlavu,“ řekl krátce po zásahu policista, který si nepřál být jmenován. Identifikace bude těžká, ale na 90 procent jde o Noordina Topa, nejhledanějšího teroristu na indonéském území a jednoho z vůdců muslimské teroristické sítě Jemaah Islamiyah (JI), která má vazby na síť al-Káida, řekl policista před vystoupením svého nejvyššího šéfa.

Jednačtyřicetiletý Noordin Top, který se narodil v Malajsii, je podle policie odpovědný za dvojitý útok na luxusní hotely v Jakartě, při nichž letos v červenci zahynulo devět lidí a dalších 53 bylo zraněno. Je rovněž podezřelý, že plánoval bombové útoky proti hotelu Marriott v Jakartě v roce 2003, jakož i útok proti budově australské ambasády v Jakartě v roce 2004 a také krvavý útok na Bali v roce 2005.

Vzpomínka na oběti útoků v Jakartě
Zdroj: ČT24