Povstalci z FARC propustili dvě rukojmí

Caracas/Bogotá - Povstalci z Revolučních ozbrojených sil Kolumbie (FARC) dnes jednostranně propustili asistentku bývalé kolumbijské prezidentské kandidátky Ingrid Betancourtové Claru Rojasovou a někdejší členku kolumbijského Kongresu Consuelo Gonzálezovou. Obě ženy patřily mezi asi 50 prominentních rukojmí, které chtějí vzbouřenci vyměnit s Bogotou za přibližně 500 svých zatčených příznivců a spolubojovníků.

Obě bývalé političky již přijely do Caracasu. Po více než šesti letech věznění v džungli jsou na svobodě díky iniciativě venezuelského prezidenta Huga Cháveze. Propuštění obou žen výrazně posílí jeho pozici vyjednavače s rebely v sousední Kolumbii.

Osvobození obou žen je podle agentury AP nejvýznamnější výměnou zajatců od roku 2001, kdy povstalci FARC po dohodě s vládou propustili přes 300 vojáků a policistů.

O osvobození obou žen jako první informoval venezuelský prezident Hugo Chávez, který záchrannou operaci řídil a s oběma ženami mluvil po telefonu. „Jsou volné. Oběma jsem řekl 'vítejte do života',“ prohlásil Chávez. Zároveň se nabídl jako prostředník v pokračování mírového procesu v Kolumbii. „Svět chce pro Kolumbii mír,“ řekl.

Osvobození rukojmích potvrdil i Mezinárodní výbor Červeného kříže, jehož zástupci se operace zúčastnili. „Máme dobrou zprávu, že Clara Rojasová a Consuelo Gonzálezová jsou v našich rukou. Jsme velmi šťastní,“ uvedla zástupkyně Červeného kříže v Bogotě Barbara Hintermannová.

Propuštění rukojmích přivítala také Evropská unie. „Chceme vyjádřit své velké uspokojení z osvobození Clary Rojasové a Consuelo Gonzálezové,“ uvádí společné prohlášení předsedy Evropské komise Josého Barrosa a komisařky pro zahraniční vztahy Benity Ferrerové-Waldnerové. „Doufáme, že osvobození těchto rukojmích je povzbudivým znamením, že všichni zadržovaní, včetně Ingrid Betancourtové, budou brzy propuštěni,“ píše se v prohlášení.

Spokojenost s propuštěním zajatkyň vyjádřil i francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Ten v minulosti označil osvobození Betancourtové, která má vedle kolumbijského i francouzské občanství, za jednu z priorit své zahraniční politiky. „Zavazuje nás to (propuštění obou žen) k ještě většímu úsilí, abychom dostali zpět všechny rukojmí, především Ingrid Betancourtovou,“ řekl Sarkozy.

Záchranná akce začala ve středu, kdy venezuelský prezident Hugo Chávez prohlásil, že mu povstalci FARC sdělili místo vydání zajatců. Bogotá souhlasila s vysláním venezuelských vrtulníků i přes své pondělní vyjádření, že už nepovolí další zahraniční mise na osvobození rukojmích. Oba stroje označené logem Červeného kříže krátce přistály na kolumbijském letišti, odkud po načerpání paliva odletěly do džungle.

Původně se celá operace měla uskutečnit už na konci prosince a kromě obou žen měl být osvobozen i syn Rojasové Emmanuel. Vzbouřenci však nestanovili žádné místo pro předání rukojmích. Kolumbijská vláda rovněž zpochybnila záměr FARC skutečně vydat zajatce, když prezident Álvaro Uribe prohlásil, že Emmanuel žije už několik let pod jiným jménem v pěstounské péči v Bogotě. Toto tvrzení prokázaly dva nezávislé testy DNA a nakonec ho potvrdili i vzbouřenci.

Rebelové z FARC, jejichž boj proti vládě si od 60. let minulého století vyžádal na 120 000 obětí, zajali Rojasovou společně s Betancourtovou během volební kampaně v roce 2002. Gonzálezová se do jejich moci dostala o rok dříve. Podle odhadů kolumbijského prezidenta Álvara Uribeho vzbouřenci celkem zadržují až 750 rukojmích, většinou kolumbijských vesničanů. Výkupné za zajatce a obchod s drogami jsou přitom hlavním zdrojem financování aktivit těchto ultralevicových jednotek, které USA, Evropská unie a Bogotá uvádějí na svých seznamech teroristických organizací.

Vydáno pod