Obama odmítl spekulovat o americkém zásahu proti KLDR

Washington/Soul - Prezident USA Barack Obama odmítl spekulovat o možném americkém vojenském zásahu proti Severní Koreji kvůli dělostřeleckému ostřelování jihokorejského území. Ve vyjádření pro televizi ABC sice potvrdil, že Washington bude Jižní Koreu bránit, konkrétní kroky ale neupřesnil. Nejprve chce záležitost projednat se svým jihokorejským protějškem I Mjong-bakem.

„Jižní Korea je naším spojencem. Byla jím od korejské války. Silně potvrzujeme svůj závazek, že budeme Jižní Koreu v rámci tohoto spojenectví bránit,“ řekl Obama dnes po půlnoci SEČ ve svém prvním veřejném vyjádření k situaci na Korejském poloostrově. Na otázku, zda USA pošlou do oblasti své válečné lodě, ale jednoznačně neodpověděl.

Podle agentury AP bude Obama patrně prosazovat spíš diplomatické než vojenské řešení situace. Americký prezident už vyzval Čínu, která je hlavním spojencem Pchjongjangu, aby „dala Severní Koreji jasně najevo, že existují mezinárodní pravidla, která je nutno dodržovat“.

OSN:

„Vyzýváme k jednání s Korejskou lidovou armádou na úrovni generálů, abychom zahájili výměnu informací a zmírnili napětí v této situaci.“

Pro diplomatické řešení incidentu se dnes vyslovilo i velitelství sil OSN v Soulu, které dohlíží na dodržování dohody o příměří mezi oběma Korejemi. Představitelé OSN ale také chtějí vyšetřit okolnosti dělostřelecké přestřelky. „Jako součást naší zodpovědnosti za dodržování dohody o příměří (mezi Korejemi) incident vyšetříme a určíme, zda byla dohoda porušena,“ sdělili.

Severokorejské a jihokorejské jednotky si v úterý vyměnily několik desítek dělostřeleckých salv. Pchjongjang ostřeloval ostrov, na kterém žije 1200 až 1500 obyvatel a kde je rozmístěna jihokorejská vojenská posádka. Při incidentu zahynuli dva jihokorejští vojáci a 18 lidí, včetně tří civilistů, bylo zraněno. Jihokorejské jednotky palbu opětovaly a není jasné, zda způsobily materiální škody nebo někoho zabily. Spojené státy a Rusko incident ostře odsoudily. Kvůli událostem se začalo připravovat mimořádné jednání Rady bezpečnosti OSN.