Nahradí BP škody? Raději vyplatí dividendy akcionářům

Washington – Americký prezident Barack Obama je na cestě do ropou postižených oblastí Mexického zálivu. V úterý večer vystoupí s projevem, ve kterém chce národu vysvětlit kroky, jaké se chystá podniknout ke zvládnutí ekologické katastrofy. Poškození obyvatelé se také dozví, zda se od společnosti BP dočkají nějakého odškodnění. Americká administrativa po britské firmě požaduje, aby veškerou hotovost použila na náhrady škody, kterou způsobila. Těžaři ale na naléhání příliš nedbají a oznámili, že kvůli katastrofě výplatu dividend svým akcionářům nezruší. Podle odhadů BP bude vyčištění zálivu stát tři až šest miliard dolarů.

„Chceme se ujistit, že jsou zajištěny peníze na legitimní nároky firem a lidí, kteří byli únikem ropy poškozeni. Chceme se ujistit, že tyto peníze budou spravovány nezávisle,“ slíbil prezidentský poradce David Axelrod. Zatím se o odškodnění přihlásilo 51 subjektů a těžařská společnost BP již vyplatila přes 1,5 miliardy dolarů.

Prezident Obama ale požaduje, aby se firma k rozdělování peněz poškozeným Američanům postavila systémově a založila k tomu účelu zvláštní fond. Peníze by měli dostat podniky i lidé, které unikající ropa připravila o práci i budoucnost. „Někteří lidé žijí z týdne na týden, přišli o svoje živobytí a my si chceme být jisti, že to zvládnou,“ dodal poradce Axelrod. Výplaty z fondu má přitom řídit nezávislá organizace, která zajistí, aby peníze došly jen k oprávněným žadatelům, a to co nejdřív. 

Obama opět míří do postižených oblastí (zdroj: ČT24)

Ekologická katastrofa již trvá 55 dní a šéf Bílého domu čelí kritice, že k neštěstí přistupuje příliš pomalu. Aby Obama svým voličům ukázal, že se ve věci angažuje, vydal se dnes znovu do postižených oblastí. Tentokrát to bude již počtvrté, navštíví státy Alabamu, Mississippi a Floridu a poprvé tam zůstane i přes noc.

O havárii ropné plošiny v Mexickém zálivu mluvil o víkendu Barack Obama s britským premiérem Davidem Cameronem. Ujistil ho, že nechce podkopávat ekonomický význam britské společnosti BP, která působí po celém světě. Oba státníci se sejdou ve Washingtonu už 20. června.