Nové Haiti bude stát 214 miliard korun

Port-au-Prince – Obnova Haiti, které před dvěma měsíci postihlo katastrofální zemětřesení, bude stát více než 214 miliard korun. K této částce dospěla haitská vláda i humanitární organizace. Statisíce Haiťanů přitom dál živoří. V provizorních táborech se navíc šíří násilí.

Celé obytné čtvrti v Port-au-Prince stále leží v troskách. Jen výjimečně je někdo odklízí. Dvě stě dvacet tisíc lidí pořád přežívá v žalostných podmínkách. „Nic se nezměnilo. Nemáme vůbec nic. Nemáme žádné oblečení. Nemáme jídlo. Stát nám nepomáhá. Jako bychom žili na poušti,“ popisuje obyvatelka Port-au-Prince Evelyn Lozaamalouisová.

V bezpečí nejsou ani obyvatelé provizorních táborů. Stále víc je ohrožují obávané gangy, které dřív odrazovala přítomnost amerických vojáků. Krádeže a přepadení jsou opět na denním pořádku. Mladíci si frustraci často vybíjejí na ženách, znásilnění v přeplněných táborech jsou na denním pořádku. „Jako mladá žena se teď hodně bojím. Všimla jsem si, že mnoho mladých mužů se v noci chová k ženám velmi agresivně,“ říká Haiťanka Carine Exantusová.

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

Haitská vláda, která byla v prvních dnech po zemětřesení prakticky neviditelná, sestavuje za pomoci humanitárních organizací plán rekonstrukce. Kabinet už vystavil předběžný účet za způsobené škody. Obnova bude stát nejmíň 11,5 miliardy dolarů. K podobným číslům dospěly i mezinárodní instituce.

Jedna z nejchudších zemí světa chce získat peníze na dárcovské konferenci, která proběhne 31. března v New Yorku. Podle chystané strategie by se vláda měla nejdřív postarat o lidi bez střechy nad hlavou. V dubnu totiž na Haiti začíná období dešťů.

  • Provizorní tábor na Haiti autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1508/150723.jpg
  • Zdevastované Port-au-Prince autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/16/1508/150726.jpg