New Orleans 5 let poté - Katrinu připomíná komiks a román

New Orleans - Americký prezident Barack Obama dnes vyrazil do New Orleansu, aby si společně s tamními lidmi připomněl pět let od řádění hurikánu Katrina. Obama v New Orleans vyzdvihl úsilí lidí, kteří se podíleli na obnově města po hurikánu Katrina a slíbil, že jeho vláda dotáhne rekonstrukci města až do úplného konce. Živel tehdy zabil přes 1 800 lidí a město z 80 procent zaplavila voda. S následky pohromy se vyrovnává dodnes.

„Je pravda, že ne všechny jizvy se stačily zahojit a ne všechny ztráty bude možné nahradit. Mnoho z těch, kteří před pěti lety zažívali ty strašné okamžiky na vlastní kůži, stále nedokážou zahnat palčivé vzpomínky a čas na tom nic nezmění,“ přiznal americký prezident Barack Obama během vzpomínkové akce, která se konala v budově místní univerzity, jež byla rovněž hurikánem postižena. Dodal však, že město New Orleans „znovu rozkvétá“.

Podle zpravodaje ČT Michala Kubala v New Orleans stále existují dvě tváře města - na jedné straně hurikán připomínají turistické atrakce v centru města jako název hudebního klubu či míchaného nápoje. Ale druhou stranu lze vidět na okraji New Orleansu - chudinské čtvrti jsou stále liduprázdné a pravděpodobnost, že by se okraje města podařilo obnovit do stavu před hurikánem, je minimální. Starosta města je však přesvědčen, že stále existuje šance vybudovat nové město, které by mohlo být lepší než to před Katrinou.

Barack Obama o hurikánu Katrina

„I vprostřed té obrovské tragédie, k níž tu před pěti lety došlo, byly vidět náznaky něčeho lepšího. Byli jsme tehdy například svědky toho, jak muži a ženy nasazují vlastní životy, aby zachránili úplně cizí lidi.“

Na hurikán lze vzpomínat i prostřednictvím uměleckých děl

Katrina připravila Lea o jeho vysněný obchod s komiksy, ale také splnila jiný sen – Leův příběh ožil v kreslené podobě. Milovník komiksů se stal hlavní postavou jednoho z nich. „Mrzí mě ty okolnosti, ale i tak je to úžasné – jako postava v komiksu vykládat lidem, co se tu stalo,“ tvrdí Leo McGovern, předloha komiksové postavy. 

Josh žije léta v newyorském Brooklynu. Před pěti lety ale nesnesl pohled na nemohoucnost vládních úřadů a vyrazil pomáhat do postižených oblastí. Zážitek byl tak silný, že za tři roky vydal komiksovou knihu. Ta patří v záplavě filmů, literatury, hudby i fotografií k nejneobvyklejším ztvárněním Katriny.  

I za 50 let bude hlavním zdrojem informací o Katrině

Každý dům i každý člověk v New Orleans má svůj příběh. Některé z nich se již nyní dostaly do velké literatury. Asi nejuznávanější z nich je Zeitoun - román popisující příběh syrského přistěhovalce. Líčí, jak odvezl rodinu a sám se vrátil pomáhat. Zachránil nejméně deset lidí. Po týdnu ho ale zatkla armáda, obvinili ho z rabování v jeho vlastním domě. Obvinění stáhli až po dlouhých měsících. 

Skutečný Abdulrahman Zeitoun dosud žije tam, kde před pěti lety. Otec čtyř dětí a majitel malířské firmy si ze slávy moc nedělá - i když se stal jedním ze symbolů Katriny, jeho jméno vstoupilo do velké literatury a zdejší média mu říkají celoamerický hrdina.

Pět let po Katrině Leo i Zeitoun opět vybudovali své světy. Literární příběhy ale začaly žít vlastním životem.