Slovenské deníky protestují proti návrhu nového tiskového zákona

Bratislava - Titulní strany hlavních slovenských deníků dnes zůstaly skoro prázdné. Novináři tak protestují proti vládnímu návrhu tiskového zákona, který podle nich ohrožuje svobodu slova.

Takřka všechny slovenské deníky na titulní straně nepřinášejí žádné zpravodajství, nýbrž vysvětlení, proč se rozhodly stávkovat. Otištěním textu „Sedem hriechov tlačového zákona“ protestují proti navrhovanému novému tiskovému zákonu, který má slovenský parlament schválit příští týden.

Nejvíce rozporuplných reakcí vyvolává právo na odpověď a právo na omluvu, která jsou velmi široce definovaná. Odpovědi se může dožadovat nejen osoba, vůči které byly zveřejněny nepravdivé informace, ale kdokoli, kdo má pocit, že se zveřejněné informace dotýkají jeho cti. Navíc odpovědi musí média podle navrhovaného zákona uveřejnit bez redakčního zásahu.

„Vytváří nesmyslně široký prostor pro právo na opravu a odpověď. Tím hrubě zasahuje do redakční práce, porušuje demokratické zásady, práva občanů a svobodu tisku,“ tvrdí o chystaném zákoně vydavatelé. Upozornili, že návrh zákona dává právo na odpověď i při pravdivé informaci, nebo že vydavatel bude například povinen zveřejnit opravu i odpověď dotčené osoby.

Slovenský ministr kultury Marek Maďarič z vládního Směru-sociání demokracie návrh zákona, včetně hojně kritizovaného práva na odpověď, obhajoval a ve své reakci obvinil deníky a vydavatele ze zaujatosti, protože jsou jednou ze stran, jichž se spor především týká. „Ukázali veřejnosti, jak si slovenské deníky představují naplňování obsahu novin jednostranným názorem, svou verzí pravdy, bez toho, aby se zajímali o názory jiných stran,“ uvedl Maďarič.

Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě a opozice chtěly sloučení navrhovaného práva na opravu s právem na odpověď. Tak by dotčené osoby mohly reagovat na nepravdivé skutečnosti, zveřejněné v médiích. Opozice také chce, aby novináři neměli povinnost chránit svůj zdroj, který je o to požádá, ale jen právo.

Vládní koalice má sice dostatek hlasů pro schválení kontroverzní normy, nicméně opozice, která zákon kritizuje, vyhrožuje, že pokud bude zákon přijat v této navrhované podobě, zablokuje přijetí Lisabonské smlouvy, k jejímuž schválení jsou potřebné i hlasy opozice.

Vydáno pod