Z centra Ašgabadu zmizela megalomanská diktátorova „slunečnice“

Ašgabat – Turkmenský prezident Gurbanguli Berdymuhamedov pokračuje v postupné likvidaci všudypřítomného kultu osobnosti svého zesnulého předchůdce Saparmurata Nijazova. Turkmenská vláda odstranila diktátorovu výstřední obrovskou zlatou sochu, která se otáčela za sluncem. Monument ale úplně nezmizí - byl jen rozebrán a znovu jej postaví na předměstí metropole Ašgabat.

Na vrcholku monumentu nazvaného Archa neutrality se na šedesátimetrovém bílém podstavci tyčila dvanáctimetrová zlatá diktátorova socha, která se otáčela za sluncem. Památník byl stejně bizarní jako politik, jehož slávu měl šířit. Sám Nijazov monument něžně nazýval „slunečnicí“.

Nijazov, který se nechal titulovat Turkmenbaši (Otec všech Turkmenů), zemřel náhle v roce 2006. Vybudoval si za tu dobu pověst vrtošivého samovládce, který nepřipustil žádný politický odpor. Vládl zemi železnou rukou 21 let a učinil z Turkmenistánu jeden z nejizolovanějších států světa. Nynější prezident Berdymuhamedov zastával v Nijazovově vládě funkci ministra zdravotnictví.

Nijazov proslul svými šílenými plány, které chtěl za každou cenu realizovat. Toužil například, aby slunečný Turkmenistán měl největší rezervaci pro tučňáky, které zbožňoval. Přikazoval mladým lidem, aby si nechali vytrhat v této oblasti módní zlaté zuby a místo nich si nechali udělat bílé, populární na Západě. Zrušil tradiční turkmenské názvy měsíců v roce a zavedl názvy nové, jež se inspirovaly jmény jeho příbuzných, především matky. Zakázal cirkus, balet a operu, neboť tyto druhy umění nesnášel. Ve své rodné vesnici nechal postavit rodinné mauzoleum a mešitu, kam se vejde 10 tisíc lidí.

Vydáno pod