Duch se odvolal proti 35 letům ve vězení

Phnompenh - Kang Kek leu, první vysoký představitel režimu Rudých Khmerů odsouzený mezinárodním trestním tribunálem pro Kambodžu, se proti červencovému rozsudku k 35 letům vězení odvolal. Oznámil to dnes advokát odsouzeného, který v 70. letech vedl proslulou kambodžskou věznici S-21, v níž zahynulo až 17 000 lidí. Sedmašedesátiletý Kang Kek leu, známý také pod přezdívkou Duch, byl shledán vinným z účasti na vraždách a mučení a ze zločinů proti lidskosti.

Za mřížemi si ale Duch pobude jen 19 let, protože do trestu bylo započítáno 11 roků, které už strávil ve vazbě, a pět roků, po které byl prý nezákonně zadržován kambodžskou armádou v době, kdy ještě neexistoval nynější mezinárodní trestní tribunál.

Advokát Kang Kek leua žádá, aby byl jeho klient zproštěn viny a propuštěn na svobodu kvůli tomu, že tribunál udělal právní chyby a nemá patřičné pravomoci. Obhajoba rovněž poukazuje na to, že Kang Kek leu byl jen jedním ze 196 šéfů věznic Rudých Khmerů a jako podřízený pouze plnil rozkazy. Navíc svou vinu přiznal a nad svými činy projevil lítost.

Mnoha obyvatelům Kambodže, kde za vlády Rudých Khmerů v druhé polovině 70. let bylo zabito nebo zemřelo v důsledku hladomoru nejméně 1,7 milionu lidí, naopak trest pro šéfa zařízení považovaného za symbol tehdejší hrůzovlády připadá nepřijatelně nízký. Prokuratura podala odvolání 16. srpna.