V USA výrazně stoupá počet sebevražd vysloužilých vojáků

Washington - V americkém státě Wisconsin zastřelil třiadvacetiletý armádní vysloužilec z Iráku svoji těhotnou manželku a jejich třináctiměsíční dceru. Následně obrátil zbraň proti sobě. Je asi předčasné hodnotit tento smutný případ jako důsledek posttraumatického syndromu po návratu z války, ale čísla sebevražd vojáků začínají být alarmující. Za osmadvacet let vedení záznamů jsou nyní zdaleka nejvyšší.

Mladý muž se z Iráku vrátil už v roce 2007 a pár prý do poslední chvíle žádné vážnější problémy neměl. Vyšetřovatelé jsou zatím k informacím skoupí, a je proto brzo tento případ dávat do důsledku s narušením psychiky válečným konfliktem. Alarmující jsou však záznamy americké armády, které letos hovoří jasně. Za dobu jejich vedení nyní počet sebevražd výrazně stoupl – až na číslo 163 za letošní rok.

Integrace vojáků zpět do normálního života je komplikovaný proces. Velice záleží na tom, zda se po nasazení voják vrací definitivně domů k rodině či zda zůstává, jak uvedl reportér Kubal, součástí „koloběhu Amerika“. USA svoje vojáky z Iráku sice definitivně stahují, zároveň ale posilují pozice v Afghánistánu, takže se ti, co zůstávají v ozbrojených složkách, mohou dostat během dvou nebo tří let opět do akce.

Telefonát Michala Kubala (zdroj: ČT24)

Léčba a prevence posttraumatického syndromu patří v současnosti mezi největší výzvy pro americké psychology. Zdravotní péče se sice za poslední roky výrazně zlepšila, v souvislosti s nárůstem sebevražd ale asi ne dostatečně. Vedení armády občas nemá o svých podřízených žádný přehled, což dokazují případy, kdy se do válčící země dostane voják s vážnými psychickými problémy či voják, který denně bere dvanáct různých léků.