Pytláky nosorožců mají odradit rohy napuštěné jedem

Johannesburg - Ilegální lov nosorožců v Jižní Africe se prudce rozmáhá - je nejhorší za posledních patnáct let. V loňském roce dosáhl patnáctiletého maxima. Jedna soukromá rezervace proto začala zkoušet drastickou metodu na ochranu zvířat před pytláky. Majitel stanice doufá, že když rohy nosorožců napustí jedem, ztratí pro překupníky cenu.

Nosorožčí mláďata pískotem přivolávají na krmení ošetřovatele v rezervaci Eda Herna nedaleko Johannesburgu. Jejich roh, v Asii žádané afrodiziakum, je ještě malý. Jen to je však zachránilo před smrtí. Pytláci nedávno zabili jejich matky a mláďata osiřela.

Kvůli přísnější ostraze národních parků si lovci troufají i na malé soukromé rezervace, jako je tato. Hern proto sáhl k nové metodě: rohovinu postupně napouští jedem. „Jde nám o to, zabít nebo vážně otrávit toho, kdo rozemletý roh konzumuje. Když roh sní třeba nějaký Číňan a udělá se mu z toho pořádně zle, příště už ho jíst nebude,“ vysvětluje Hern.

Lov nosorožců v Jižní Africe se rozmáhá (zdroj: ČT24)

Majitel tvrdí, že metoda by zvířeti neměla ublížit. „Zkoušíme to postupně, každý den vstříkneme do rohu trochu látky a sledujeme, jestli se neprojeví vedlejší účinky.“ Hern spoléhá hlavně na vlastní síly. Pomoci má ale také Úmluva CITES o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy. V březnu schválila posílení ochrany nosorožců. Má se zlepšit výcvik strážců, ostraha hranic, sledování nosorožčích populací a boj s organizovaným zločinem.