V Berlíně začal soud s iniciátory velké pokerové loupeže

Berlín – Zarytým mlčením obviněných dnes v Berlíně začal proces se dvěma iniciátory loupeže na březnovém mezinárodním pokerovém turnaji v centru německé metropole. Oba už byli dříve trestáni a kromě loupeže jsou obviněni z ublížení na těle. První den procesu byl několikrát přerušen, protože obhajoba se ohradila proti zpřísněné bezpečnosti v soudní síni. Soudce Carsten Wolke jim však neustoupil. Z obavy, že by se obžalovaní mohli pokusit o útěk, byli v prostoru pro veřejnost mezi návštěvníky ozbrojení policisté s neprůstřelnými vestami. Soud by měl trvat do listopadu. Obžalovaným hrozí za organizaci přepadení za bílého dne v luxusním hotelu Grand Hyatt až 15 let vězení.

Oba obžalovaní dnes seděli v kabinách s nerozbitným sklem a ke svému případu se nevyjadřovali. Obhájce jednoho z nich na okraj jednání tvrdil, že údajné pachatelství jeho mandanta nemůže dosvědčit žádný svědek.

Jedenatřicetiletý obžalovaný zřejmě jako první přišel s nápadem loupit na turnaji a v den loupeže dal z hotelu mobilním telefonem povel ke spuštění akce. Bylo to přesně ve 14:09, kdy se otevřel turnajový trezor, četl dnes státní zástupce z obžalovacího spisu. Obžalovaný předtím na turnaj pronikl jako hráč a zjistil, že startovné leží v hotovosti v provizorním pokladním prostoru a že ochranka není ozbrojena. V onu sobotu už byl iniciátor loupeže mezi vyřazenými. Když zavolal svému komplici, který do akce vyslal čtyři mladé lupiče, přihlížel přepadení v hotelové lobby. Podle obžaloby mu z lupu připadlo nejméně 30 000 eur.

Čtyři účastníci loupeže ve věku 19 až 21 let byli odsouzeni už v červnu k více než tříletým trestům odnětí svobody za loupež a ublížení na zdraví. V procesu s oběma údajnými osnovateli však mají vypovídat jako svědci. Tři z odsouzených se proti rozsudku odvolali ke spolkovému soudnímu dvoru.

Druhý z dvojice strůjců, kterému je 29 let, prý dal po telefonátu z hotelu čtveřici lupičů pokyn, aby vyrazili do akce. Právě on mladíky najal a v podniku rychlého občerstvení v sousedství hotelu jim dával poslední instrukce. Čtyři maskovaní lupiči pak s výkřiky vtrhli do hotelu. Jeden měl v ruce mačetu, jiný pistoli. Kvůli rvačce s ochrankou nakonec velká část očekávaného milionového lupu zůstala v hotelu. Vše přitom zachytily bezpečnostní kamery.

Při panickém útěku druhý obžalovaný čtyři přímé účastníky přepadení naložil do automobilu a zamířil s nimi do podzemní garáže, kde si mezi sebe rozdělili kořist. Mladší ze strůjců loupeže si podle obžaloby ponechal téměř 82 000 eur.

Pachatelé si z pokerové soutěže odnesli celkem 242 000 eur (zhruba šest milionů korun). Dosud se z této částky našlo jen 4 000 eur.