Severekorejský pilot zahynul při pokusu o útěk do Ruska

Pchjongjang - V čínské provincii Liao-ning havarovalo severokorejské letadlo, zřejmě stíhačka MiG-15 používaná už v 50. letech. Informaci přinesla s odvoláním na nejmenovaný zdroj ze zpravodajských služeb jihokorejská tisková agentura Jonhap a potvrdila ji čínská média s tím, že stroj spadl na neobývaný přístřešek ve vesnici La-ku asi 150 kilometrů od severokorejské hranice. Pilot, který havárii nepřežil, se zřejmě pokoušel dezertovat do Ruska. Čína má totiž s Pchjongjangem smlouvu o vydávání osob.

Pád stroje potvrzují i fotografie vraku. Na trupu před ocasní plochou má výsostný znak KLDR. Podle expertů šlo o cvičnou dvoumístnou variantu proudového MiGu-15, který startoval z letiště v Sinidžu. KLDR má ve výzbroji většinou starší sovětské stíhací stroje nebo jejich čínské kopie, jako je MiG-19. Má ale i MiGy-21, MiGy-23 s měnitelnou geometrií křídla, a dokonce MiGy-29. K výcviku ale dál používá MiGy-15, které bojovaly už v korejské válce.

Útěky občanů ze zbídačené komunistické Severní Koreje jsou poměrně časté, v uplynulých letech se na riskantní cestu přes pohraniční řeku Ja-lu do Číny vydaly tisíce Severokorejců trpících hladem a represemi. Podobný pokus za pomoci letadla je ale krajně neobvyklý a pro Pchjongjang nepochybně nepříjemný. Čínské úřady nicméně zpravidla otevřeně nekritizují severokorejskou vládu a je pravděpodobné, že budou zachovávat mlčení i okolo tohoto případu, ačkoli při něm cizí vojenský letoun pronikl hluboko na čínské území.

KLDR odmítla plán na sjednocení obou Korejí

Napjaté vztahy mezi Severní a Jižní Korejí jsou na nejhorší úrovni za poslední roky. V březnu severokorejské torpédo potopilo jihokorejskou fregatu, ovšem KLDR za to zodpovědnost stále odmítá. Napětí vzrostlo i po námořních manévrech Jižní Koreje a USA.

Severní Korea v úterý odmítla nový návrh na sjednocení obou zemí na Korejském poloostrově, s nímž přišel v uplynulých dnech jihokorejský prezident I Mjong-bak. Pchjongjang prohlásil, že tento plán má za cíl „oslabit KLDR v době příprav na invazi do Severní Koreje ve spolupráci s USA“. I Mjong-bak navrhl třístupňový proces sjednocení - první fází by byla mírová dohoda a denuklearizace, následovala by ekonomická integrace a pak vytvoření eventuálního „společenství korejského národa“. Prezident zároveň navrhl zavedení zvláštní daně pro financování nákladů na sjednocení.

  • Vrak severokorejské stíhačky autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1879/187837.jpg
  • Pomník severokorejských vojáků zdroj: wikipedia.org http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1827/182654.jpg
  • Severokorejský propagandistický plakát autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/19/1828/182789.jpg