Puky na zdi už přitáhly pátý milion

Šanghaj - Pavilon České republiky na světové výstavě Expo 2010 v Šanghaji dnes překonal hranici pěti milionů návštěvníků. Tímto počtem překonává národní pavilon řadu historických účastí na světových výstavách. Jubilejním hostem se stala desetiletá Číňanka Čang Ming z města Chaj-kchou v provincii Chaj-nan. Českou expozici si přišla prohlédnout s maminkou – zaujal je jeho exteriér, ozdobený černými hokejovými puky. Obě návštěvnice přivítala ředitelka pavilonu Miloslava Kumbárová.

Světovou výstavu Expo zhlédlo ve finanční metropoli Číny od 1. května na 41 milionů lidí, organizátoři jich do konce října čekají 70 milionů. Do českého pavilonu si v konkurenci téměř dvou set zemí a dalších padesáti vystavovatelů našlo cestu téměř 12 procent návštěvníků. Generální komisař expozice Pavel Stehlík už vyjádřil obavy, zda český pavilon nečekaně velký nápor lidí vydrží až do konce října, kdy se brány Expa uzavřou. Především interaktivní exponáty budou muset projít generální opravou dříve, než se čekalo.

O český pavilon už projevilo zájem takřka třímilionové čínské město Chu-čou, které by objekt chtělo umístit do nově budované městské zóny u jezera. Chu-čou hodlá uhradit veškeré náklady spojené s přemístěním, následnou výstavbou, údržbou a dalším provozem pavilonu. Jednání o prodeji pokračují.

Reportáž Tomáše Etzlera a rozhovor s Pavlem Stehlíkem a Janem Havlem (zdroj: ČT24)
Vydáno pod