Z indického Ladákhu bylo od pátku evakuováno 25 Čechů

Dillí/Praha - Díky armádě se podařilo zprovoznit dvě hlavní silnice do severoindického Ladákhu postiženého před týdnem povodněmi. Bez ohledu na katastrofu tam ale proudí noví turisté. Od pátku bylo ze 120 Čechů, kteří byli v Ladákhu v době záplav, evakuováno 25 osob, v neděli chce odletět dalších deset až patnáct, uvedl český velvyslanec v Dillí Miloslav Stašek. Velvyslanectví nemá informace o osmi Češích.

Na severu Indie zůstává dobrovolně zhruba 40 až 50 Čechů. Jedná se buď o vědce, kteří pracují na dlouhodobých projektech, nebo turisty a lidi, kteří se rozhodli zůstat a pomoci postiženým. Situace v Indii se podle velvyslance zklidňuje, zlepšuje se doprava a uvolňují místa v letadlech.

Lidem, kteří chtějí odjet, pomáhá české velvyslanectví se změnami rezervací letenek, aby se ti, kdo chtějí, mohli domů dostat co nejdřív. Lidé si lety hradí sami. Cestují pravidelnými linkami, indická strana nevypravila žádné zvláštní lety. Velvyslanectví nemá možnost poskytnout finance, pomáhá pouze s rezervacemi nebo vydává náhradní doklady, pokud o dokumentaci někdo přišel. Zatím nikdo z Čechů velvyslanectví nepožádal o peněžní pomoc.

V oblasti bylo v době záplav, které přišly po silném dešti v noci z 5. srpna, přes 3000 lidí. Podle policejní bilance nepřežilo 189 osob a 400 je dosud pohřešováno. Mezi mrtvými je pět cizinců.

Armádě se podařilo zprovoznit silnice mezi Léhem, Manali a Šrínagarem. Podle úřadů bylo zničeno 70 procent infrastruktury a obnova si vyžádá tři roky. Vojáci jsou schopni za týden postavit sedm provizorních mostů.

I přes chaos, který na malebném indickém severu trvá, se tam vydávají stovky dalších milovníků horské turistiky. Od května do září tam panuje příjemné klima a lidé se snaží uniknout horku v Dillí. Ladákh, nacházející se v nadmořské výšce kolem 3000 metrů, je vyhledávaný nejen cizinci, ale také Indy.