BP přerušila kvůli bouři na několik hodin práce na vrtu

New Orleans - Práce na uzavření ropného vrtu v Mexickém zálivu byly kvůli špatnému počasí na několik hodin přerušeny. Oblast měla zasáhnout tropická bouře, ta se ale nakonec rozplynula, a tak mohly práce na odlehčovacím vrtu, který by měl ten poškozený definitivně odstavit z provozu, zase pokračovat.

„Nevíme, jak se bouře bude při svém postupu vyvíjet, ale může nabrat na síle. Z opatrnosti jsme na několik dní práce pozastavili, abychom pak mohli bezpečně pokračovat v hloubení odlehčovacího vrtu,“ oznámil admirál americké pobřežní stráže Thad Allen.

Jelikož se ale očekávaná bouře rozplynula v sérii menších srážek, nebylo třeba práce zastavit na dlouho. Po několika hodinách mluvčí společnosti Rick Rainey oznámil: „Operace v zálivu se vrátily do normálu.“

Společnost BP už ucpala havarovaný vrt bahnem a cementem tak, že neuniká žádná ropa. Chce ale ještě vrt definitivně zaslepit i zespodu, zabetonuje ložisko. K tomu je ale potřeba dokončit odlehčovací vrt. 

Od dubna, kdy vybuchla těžební plošina Deep Horizont, uniklo do vod Mexického zálivu až 5 milionů barelů ropy. Tato ropná katastrofa je považována za největší ekologickou katastrofu v dějinách USA.