Mia Farrowová: Campbellová dostala od Taylora obrovský diamant

Haag – Herečka Mia Farrowová dnes vypovídala před soudem v Haagu v procesu s bývalým liberijským prezidentem Charlesem Taylorem. Ten je obžalován ze zločinů proti lidskosti v souvislosti s válkou ve státě Sierra Leone. Taylor měl podporovat zdejší rebely a dostávat za to od nich diamanty. Jeden z nich údajně dal i topmodelce Naomi Campbellové. To dnes potvrdila u soudu i herečka Mia Farrowová, které prý topmodelka řekla, že od Taylora dostala obrovský diamant. Před soudem dnes vypovídala i modelčina bývalá obchodní agentka Carole Whiteová.

Campbellová vypovídala před soudem minulý týden, řekla, že v roce 1997 dostala během návštěvy Jihoafrické republiky nějaké „špinavé“ kameny, nepotvrdila však, že by věděla, že jsou od liberijského prezidenta.

Několik špinavě vypadajících kamínků, jak je modelka označila, měla Campbellová dostat po večeři s tehdejším jihoafrickým prezidentem Mandelou, které se účastnil i liberijský vůdce Charles Taylor a herečka Mia Farrowová.

Mia Farrowová:

„Pamatuji si, že Naomi Campbellová se k nám připojila (u snídaně). Ale než si sedla, zmínila příhodu z minulého večera a řekla, že večer ji probudili nějací muži, kteří jí klepali na dveře, prý je poslal Charles Taylor a dali jí velký diamant. A řekla, že má v úmyslu dát ten diamant dětskému fondu Nelsona Mandely.“

Ta dnes u soudu vypověděla, že jí Campbellová u snídaně řekla, že v noci u ní zaklepali nějací muži, kteří Campbellové tvrdili, že je poslal Charles Taylor. „Dali jí obrovský diamant,“ řekla dnes u soudu herečka. Ta dále vypověděla, že topmodelka se jí svěřila, že věnuje diamant dětské nadaci Nelsona Mandely. Herečka dodala, že darovaný diamant neviděla.

Carole Whiteová před soudem uvedla, že kameny modelce přinesli dva muži. „Vyndali zmuchlaný papír, dali ho Campbellové a řekli: 'Tady jsou diamanty',“ ohlásila Whiteová. Modelka jí je prý ukázala a „byla dost zklamaná, že se neblyštěly“. Whiteová je zapletena do několika civilních sporů s temperamentní modelkou a obhajoba se zřejmě pokusí její výpověď zpochybnit.

Taylor před mezinárodním tribunálem v Haagu čelí obvinění z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, kterých se měl dopustit během desetiletého konfliktu ve státě Sierra Leone. Během občanské války zemřelo 250 tisíc lidí. Obžaloba se u soudu v Haagu snaží prokázat, že bývalý liberijský prezident dodával rebelům ze Sierry Leone zbraně a dostával za to od nich takzvané krvavé diamanty.

Liberijský prezident Charles Taylor údajně podporoval během občanské války ve státě Sierra Leone v letech 1991 až 2002 Sjednocenou revoluční frontu (Revolutionary United Front, RUF) dodávkami zbraní za diamanty. RUF ve válce běžně používala dětské vojáky a sexuální zotročování a jiné brutální taktiky. V roce 2003 na nátlak USA Taylor odstoupil, poté se zdržoval v Nigérii. Když se v roce 2006 rozhodla Nigérie vydat ho k soudnímu procesu do Haagu, pokusil se uprchnout do Kamerunu, na hranicích byl ale zadržen. V červnu roku 2007 začal v Haagu proces s Taylorem.