Polský a maďarský prezident se ujali funkcí

Varšava - Vítěz prezidentských voleb v Polsku, osmapadesátiletý Bronislaw Komorowski dnes v parlamentu složil prezidentskou přísahu a na příštích pět let stanul v čele země. Stal se čtvrtým demokraticky zvoleným prezidentem po pádu komunismu před 20 lety. Jeho volební soupeř Jaroslaw Kaczyński se slavnostní ceremonie nezúčastnil. Přítomni ale byli například bojovník proti komunismu a první polský postkomunistický prezident Lech Walesa nebo exprezident Aleksander Kwaśniewski. Funkce se dnes slavnostně ujal i nový maďarský prezident Pál Schmitt.

Prezident ve svém inauguračním projevu slíbil, že bude hledat společná východiska při spolupráci s opozicí. Polsko podle něj potřebuje méně politických bojů a zášti. Jeho první zahraniční cesty v roli hlavy státu povedou do Bruselu, Paříže a Berlína. Již v úterý by se měl setkat s českým protějškem Václavem Klausem během tradiční Svatovavřinecké pouti na Sněžku, kde se pak uskuteční bohoslužba.

Bývalý maršálek Sejmu Komorowski, který je členem proevropsky laděné Občanské platformy premiéra Donalda Tuska, zvítězil v červencových předčasných volbách nad konzervativcem Jaroslawem Kaczyńským. Předchozí prezident, Kaczyńského bratr a dvojče Lech, tragicky zahynul při dubnovém leteckém neštěstí u západoruského Smolensku. Dnešní inauguraci předcházela minuta ticha za všech 96 obětí letecké nehody, která Polsko kromě prezidenta připravila o další politické představitele.

Telefonáty Piotra Góreckého a Gregora Martina Papuczeka (zdroj: ČT24)

Komorowski dnes poděkoval takřka devíti milionům Poláků, jejichž hlasy ho do prezidentského křesla vynesly, a dodal, že si je vědom skutečnosti, že téměř osm milionů Poláků poskytlo podporu jeho rivalovi Jaroslawu Kaczyńskému. Komorowski zvítězil až ve druhém kole předčasných prezidentských voleb, kdy získal 53 procent hlasů; Kaczyński za ním zaostal o sedm procent.

Funkce se ujal i nový maďarský prezident

Výkonu funkce se dnes slavnostně ujal i nový maďarský prezident Pál Schmitt. Dvojnásobný olympijský vítěz (1968 a 1972) a mistr světa (1970 a 1971) v šermu převzal nejvyšší úřad po prezidentu Lászlóovi Sólyomovi. Socialistická opozice ani bývalý prezident se ceremonie nezúčastnili. Schmitt se stal čtvrtým prezidentem postkomunistického Maďarska. Do funkce 68letého konzervativního politika zvolil maďarský parlament ovládaný pravicovou stranou Fidesz na konci června. Schmitt poté ze strany odešel.

Slavnostního uvedení se v prezidentském paláci v Budapešti zúčastnilo na 200 hostů včetně premiéra Viktora Orbána či bývalého prezidenta Ference Mádla. Schmitt během slavnostního proslovu prohlásil, že jeho hlavním cílem je podpora národní jednoty a demokracie v zemi.

Schmitt ve slavnostním proslovu prohlásil, že bude pracovat na obnově pověsti země a na tom, aby na ni mohli být Maďaři pyšní. Maďarsko v roce 2008 výrazně zasáhla finanční krize a Mezinárodní měnový fond a EU tehdy sjednaly se zemí dohodu o úvěrovém programu v řádu více než dvou desítek dolarů. Nový prezident se také zmínil o návrhu nové maďarské ústavy, jejíž přijetí se čeká příští rok. Do její preambule prý navrhne zmínku o křesťanství jako znaku evropské identity země.

Nový maďarský prezident Pál Schmitt při inaugurační řeči
Zdroj: ČTK/AP/Szilard Koszticsak
Vydáno pod